Gyurcsány: Nincs értelme kismértékű benzinárcsökkentésnek

Vágólapra másolva!
A benzinár alakulásába való kormánybeavatkozás lehetőségéről beszélt Gyurcsány Ferenc, aki azonban azt is leszögezte, hogy csak az érzékelhető mértékű árcsökkentésnek van értelme. "Egyfajta gyakorlatot nem érdemes folytatni, azt, ami két forinttal csökkentette a benzin árát" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint akkor szabad csökkenteni, ha az érzékelhető. A kormányfő felhívta a figyelmet a január 1-jétől életbe lépő általános forgalmi adó csökkentésre, amely 10-15 forinttal csökkentheti a benzin árát.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint egy kismértékű csökkentés a fogyasztó számára nem jelent könnyebbséget, a költségvetés viszont komoly mértékű bevételtől esik el. Az érzékelhető csökkentés Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet kevesebb tíz forintnál. "Vagy olyan döntés van, hogy legalább tíz forinttal belenyúlunk ebbe a rendszerbe, vagy nem szabad hozzányúlni a dologhoz. De azért legyen világos: az árat alapvetően nem mi diktáljuk" - mondta, hangsúlyozva, hogy a benzin ára miatt most az egész világon nagy a baj.

"A benzin árának dolgában kétfajta érzékenységet kell összehangolni. Egyik oldalról igaz, hogy a magyar átlagos jövedelmi viszonyokhoz képest bántóan magas kezd lenni az üzemanyag ára. Ugyanakkor miniszterelnökként mindennap azzal a kérdéssel is találkozom, hogy miként lesz több pénz az Operaháztól kezdve az utak befoltozásáig" - folytatta.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ugyanarról a pénzről - az adókról - beszélünk, csak két különböző oldalról. "Azok alapján a hírek alapján, amelyeket otthonról hallok, én is azt gondolom, hogy a közeljövőben szükséges lehet olyan döntést hozni, amely máshol találja meg az optimumot e két szempont között" - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, azért fogalmaz így, mert nem szeretne egyelőre a kelleténél többet mondani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános forgalmi adó január 1-jétől életbe lépő 5 százalékos csökkentése 10-15 forinttal mindenképpen csökkenteni fogja a benzin árát. Gyurcsány Ferenc szerint két út lehetséges: vagy a forgalmi és jövedéki adókon keresztül belenyúlnak az árakba, vagy a benzin árának emelkedésével megnövekedett állami bevételeket speciális módon célzott társadalmi csoportok számára használják fel. Hozzáteszem, inkább ez utóbbit szeretnék nagyon sokan, különösen az Európai Unióban. E két megoldás között folyik a vita" - mondta a miniszterelnök.