Termelésnövelést ajánlott fel az OPEC

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) kedden felajánlotta termelésének napi 2 millió hordós növelését október 1-től három hónapra, amennyiben az szükséges. Az OPEC vezetői azonban úgy vélik, hogy a jelenleg kőolajjal bőségesen ellátott piacon többletkereslet nemigen fog jelentkezni.
Vágólapra másolva!

Az OPEC-miniszterek a bécsi értekezletükön hozott döntést "piacnyugtató üzenetnek" szánják, miközben ők is tudják, hogy a világpiacon a szűk keresztmetszet mostanában nem a kőolaj, hanem az olajfeldolgozás, az üzemanyag-termelés - mondta kedden a katari olajminiszter, hozzátéve, hogy az OPEC-országok üdvözölnék a külföldi részvételt új feldolgozóüzemek építésében a területükön.

Az OPEC helyteleníti a jelenlegi, magas árakat, hordónként 40 dollár fölötti, de ahhoz közeli árakat tartana igazságosnak - mondta a szervezet soros elnöke.

A keddi döntés azt jelenti, hogy átmenetileg felfüggesztik az OPEC hivatalos, napi 28 millió hordós termelési korlátját és a hozzá kapcsolódó termelési kvótarendszert, amely az utóbbi időben már amúgy sem működött - mondta a szaúd-arábiai olajminiszter. A tagországok átmenetileg saját lehetőségeik és a kereslet függvényében termelhetnek és exportálhatnak. A jelenlegi termelésük körülbelül 30 millió hordó naponta.