Ecostat: lehet 2010-ben euró bevezetés

2005.09.22. 14:22

 Nem lehetetlen, hogy Magyarország 2010-ben bevezesse az eurót - véli az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Ez azonban nem csupán magyar kérdés, mivel a határidő függ a többi tagország döntésétől is.

A bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékkal nő az idén, míg jövőre 4 százalékos bővüléssel számol az Ecostat - mondta Belyó Pál, az intézet igazgatója. Az ezévi államháztartási hiánycél teljesítéséhez az Ecostat szerint mintegy 350 milliárd forintos megtakarításra lenne szükség. Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya meglátásuk szerint a GDP 5 százaléka körül alakul, 2005-ben. Az eredményszemléletű, korrigált hiány 3,9 százalék, jövőre 3,4 százalék lehet, az autópálya-építések beszámításával azonban 2005-ben meghaladhatja a GDP 5 százalékát.

Belyó Pál nem tartotta lehetetlennek az euró 2010-es bevezetését. Hangsúlyozta, hogy ez nem egyszerűen magyar kérdés, függ a többi tagország döntésétől, illetve az uniós bizottságtól is. Hozzáfűzte, hogy az államháztartás nem csak az euró bevezetése miatt szorul reformra, a jelenlegi helyzet nem tartható fenn hosszútávon, így a hiány mérséklése érdekében meg kell tenni a szükséges lépéseket. Az, hogy a lépések mennyire lesznek radikálisak, politikai kérdés is - fűzte hozzá. Amennyiben azonban kialakítható egy folyamatos hiánycsökkenési trend, akkor máshogy lehet elbírálni a csatlakozás időpontját - mondta Belyó Pál.

Az Ecostat az idén a beruházások 8,6 százalékos, jövőre 7 százalékos növekedésével számol.Az infláció a prognózis szerint az idei 3,7 százalékról 2 százalékra csökken 2006-ban. A folyó fizetési mérleg idei hiányát 6,9 milliárd euróra várják, ami az előrejelzés szerint alig, 100 millió euróval csökken jövőre.Az Ecostat az idén 4,3 milliárd euró, jövőre 4,5 milliárd euró közvetlen tőkebefektetést vár.Az ipari termelés 2005-ben 7, 2006-ban 7,5 százalékkal bővülhet - áll a prognózisban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK