Probléma az áfa csökkentés a benzinkutaknál

Vágólapra másolva!
Gondot jelenthet a benzinkutaknál az október elsejétől életbe lépő negyedik 20 százalékos áfa, a pénztárgépek ugyanis csak három különböző számot tudnak kezelni. A megoldást már keresik a szakértők, és a közeljövőben várható az Apeh állásfoglalása is - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Október elsejétől 20 százalékra csökken Magyarországon az áfa normál kulcsa, ám ezt csak az üzemanyagok esetében kell alkalmazni ettől az időponttól. Más termékek és szolgáltatások esetében csak január elsejétől lép életbe az új kulcs. Bár a négy áfakulcs ellentétes az uniós jogszabályokkal, e szabálytalanság fölött azonban mégis szemet hunynak az illetékesek. A Mol egyébként ígéretet tett rá, hogy október elsejétől az áfakulcs csökkenése miatt mérsékli az üzemanyagárakat, ami 11-12 forintos csökkentést jelenthet. Feltéve, ha sikerül megoldani azt a problémát, hogy a pénztárgépeke nem tudnak négy különböző áfa-kulcsot kezelni.

Az Országgyűléshez sebtében benyújtott s egyetlen nap alatt el is fogadott áfatörvény-módosítás ugyanis a pénztárgépek átállításával kapcsolatban nem fogalmazott meg átmeneti szabályokat. Ez az oka annak, hogy az APEH és a Pénzügyminisztérium szakértői kedden az Országos Pénztárgép és Taxaméter Technikai Bizottság ülésén döntöttek a feltétlenül szükséges átmeneti szabályokról. Információink szerint - mivel négy áfakulcsot nem tud kezelni a pénztárgép - az év hátralévő három hónapjára a gépekben az 5 százalékos ún. gyűjtőkódot átállítják 20 százalékra. Vagyis ez annyit jelent, hogy a pénztárgépek továbbra is csak háromféle áfakulcsot kezelnek a benzinkutaknál október elsejétől: az üzemanyagot 20 százalék, az élelmiszereket 15 százalék, a legtöbb más terméket pedig 25 százalék áfa terheli. Ennek következtében az 5 százalékos kulcs alá eső termékek (könyv) esetében nem tudnak a benzinkutak nyugtát kiállítani. Állítólag kézzel kell majd számlát kiállítaniuk. Értesüléseink szerint minderről az APEH rövidesen közzétesz egy közleményt.

A pénztárgépek szoftvereinek átállítását a központilag vezéreltek esetében október elsejéig kell végrehajtani. Tehát itt azokról a cégekről van szó, amelyeknek a számítógépes rendszere központilag képes a pénztárgépekben alkalmazott áfakulcsok mértékét átállítani. Azon vállalkozásoknál, amelyek nem tudják a pénztárgépek szoftvereit központilag átállítani, ezt a feladatot valamennyi, üzemanyagtöltő állomáson található pénztárgép esetében október 15-ig kell elvégezni. Előfordulhat, hogy a cégek szoftvercsere nélkül nem tudják az áfakulcsok mértékének átállítását megoldani, ilyen esetben várhatóan elnéző lesz az adóhatóság. Ilyenkor ugyanis eltekint az új szoftverek esetében általános szabályként meghatározott előzetes engedélyeztetési kötelezettségtől