Szélesítették a jüan napi kereskedési sávját

Vágólapra másolva!
A központi bank lépése után a kínai bankok ügyfeleik viszonylatában gyakorlatilag már maguk határozhatják meg a vételi és eladási árfolyamokat a nem dollár devizákkal szemben. Ezzel Kína tovább halad a devizapiac fejlesztésének, a kereslet-kínálati viszonyok nagyobb mértékű érvényesítésének útján.
Vágólapra másolva!

A kínai központi bank pénteken a korábbi 1,5 százalékról 3 százalékra szélesítette a jüan napi kereskedési sávját a dolláron kívüli devizákhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a bankok ügyfeleik viszonylatában gyakorlatilag már maguk határozhatják meg a vételi és eladási árfolyamokat a nem dollár devizákkal szemben. A lépés a központi bank indoklása szerint a forex-piac további fejlődését segíti elő.

Kínában augusztusban jelentették be, hogy a helyi bankok számára lehetővé tették határidős jüan-ügyletek megkötését a bankközi piacon.

Ez újabb lépés annak a reformnak a folyamatában, amelynek része volt a kínai valuta 11 éven át kötött dollárárfolyamának viszonylagos felszabadítása is júliusban. Ennek értelmében minden komoly bank beléphet már a határidős piacra, és a határidős kontraktusok lejárta szabadon meghatározható lesz.

Addig csak négy állami és három vegyes tulajdonú bank számára volt engedélyezett a határidős üzletkötés, és csak azokkal az ügyfelekkel, akik igazolni tudták a kockázatcsökkentő üzletkötések kereskedelmi céljának szükségességét. A dollár árfolyamának júliusban bevezetett, kezelt lebegtetése óta Peking többször hangsúlyozta a devizapiac fejlesztésének, a kereslet-kínálati viszonyok nagyobb mértékű érvényesülésének fontosságát. Időközben már azt is bejelentették, hogy a vállalatoknak engedélyezték devizatöbbletük korábbinál nagyobb hányadának megőrzését, csökkentették a kötelezően beváltandó mennyiséget.

A közelmúltig Kína devizapiaca rendkívül szigorú ellenőrzés alatt állt. Tiltották a legtöbb devizaműveletet, kivéve a kereskedelmi vagy beruházási célból elkerülhetetleneket. Ez tette lehetővé, hogy a jegybank szoros pórázon tartsa a jüant, amely csak a sanghaji devizakereskedelmi és elszámolópiacon, a China Foreign Exchange Trading Systemben forgott.