A legális szeszt drágítja az adóemelés

Vágólapra másolva!
Túlzott mértékűnek tartja az ágazatra vonatkozó mintegy 15 százalékos jövedéki adó emelést a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. Ha az adóemelés megvalósul, az áremelést gerjeszt, ami további termékek "átcsúszását" eredményezheti a feketegazdaságba.
Vágólapra másolva!

Túlzott mértékűnek tartja az ágazatra vonatkozó mintegy 15 százalékos jövedéki adó emelést a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács - közölte Nagy András, a szervezet igazgatója.

A szakember szerint, ha az adónem túlzottan megnő, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a magyar szeszesital piacon jelenleg 30 százalék körülire becsült feketeszektor részaránya tovább nő.

A jövedéki adó emelése ugyanis várhatóan áremelést gerjeszt a legálisan tevékenykedő cégek körében. Ez pedig esetleg további termékek "átcsúszását" eredményezheti a feketegazdaságba. Az iparág területén legálisan működő cégek abban reménykedtek: az általános adócsökkentés eléri ezt az ágazatot is.

Nagy András szerint a tiszta szeszre számított, literenként 1.920 forint jövedéki adó tervezett 2.206 forintra való emelése kisebb mértékű is lehetne. Úgy vélik, ha a kormány a jövő évben bevezetendő legmagasabb áfa-kulcs tervezett csökkentését kívánja kompenzálni e területen, akkor a jövedéki adót elég lenne 2.100 forintra emelni.

A Pénzügyminisztériumtól ígéretet kaptak arra, hogy a különböző alapon elvégzett számítások összevetésére sor kerül - mondta a terméktanács igazgatója. Így még van remény a jövedékiadó-emelés mértékének csökkentésére.

A szövetség fontosnak tartja, hogy a jövedéki adó emeléséből származó többletbevételből jusson az ellenőrzések szigorításának finanszírozására is. A múlt évben a magyar államnak az égetett szeszből 30 milliárd forint körüli jövedékiadó-bevétele származott, az áfa-bevétel meghaladta a 25 milliárd forintot.