A kormány a vártnál jobban emelte a hiányt

Vágólapra másolva!
Idén az eredményszemléletű, nyugdíjreformmal korrigált hiány a GDP 6,1 százaléka, míg a jövő évi költségvetésben a tervezett deficit a GDP 4,7 százaléka lesz - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán a jövő évi költségvetés tervezetét véglegesítő kormányülést követően. A forint azonnal gyengülni kezdett az euróval szemben szerda délután a módosított tervszámok hírére.
Vágólapra másolva!

"Nem készítettünk választási költségvetést jövőre, tartottuk magunkat a korábban bejelentetthez: az adóváltozások miatt kieső bevételeket a kiadások csökkentésével ellensúlyozzuk" - mondta a pénzügyminiszter.

Az államháztartási hiány számainak idei korrekciójában, illetve a jövő évi hiány tervezésénél a kormány maximálisan figyelembe vette az Eurostat már ismert elvárásait - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter elmondta: a 2005-ös 3,6 százalékról 6,1 százalékra módosított eredményszemléletű, nyugdíjreformmal korrigált GDP-arányos hiányban 1,3 százalékpont a nyugdíjkorrekció hatása.

A pénzforgalmi hiány 2005-ben a GDP 5 százaléka lesz. Az autópályákhoz kapcsolódó elszámolások 1,9 százalékponttal növelték a hiányt, a fennmaradó rész részben abból adódik, hogy elmaradás van az áfa-bevételekben, és túlteljesülnek kiadási előirányzatok, illetve az EU társfinanszírozásra tervezett tételek és ehhez adódik a közalkalmazottak 13. havi bérének elszámolása ügyében hozott Eurostat-döntés hatása.

A 2006-os eredményszemléletű, nyugdíjreformmal korrigált hiány az eredetileg tervezett 2,9 százalékról 4,7 százalékra módosul, ebben a nyugdíjkorrekció 1,4 százalékpont. A korrigált számok alapján jövőre az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékben, a GDP 1,4 százalékával csökken az eredményszemléletű hiány.

A jövő évi költségvetés tervezetét véglegesítő kormányülést követő tájékoztatón a pénzügyminiszter arról is beszámolt, hogy a kormány nem tárgyalt középtávú gazdasági stratégiáról, a következő néhány hétben tekinti át azt, hogy milyen pálya a legcélravezetőbb Magyarország számára az euró bevezetésére.

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy az idei évi költségvetés módosított számai, illetve a jövő évi tervezett számok alapján teljesíthető az euró bevezetéséhez szükséges hiánycél 2008-ra.

"Nem sürgető a döntés, hiszen a konvergencia program teljesüléséről a magyar kormánynak az év végére kell jelentést készítenie az uniónak" - tette hozzá. "Az eurót nem célnak, hanem eszköznek tekintjük" - szögezte le Veres János. A jövő évi hiányban benne van a lehetőség, hogy 2008-ra teljesüljenek az euró bevezetésének feltételei, hiszen 4,7 százalékos hiányról nem lehetetlen a 3 százalék alatti hiány elérése - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Orbán Viktor szavaira reagálva, amelyek szerint 2013-2016 lennének az euróbevezetés lehetséges dátumai, Veres János leszögezte: ennél ő sokkal erősebbnek, teljesítőképesebbnek tartja a magyar gazdaságot.