Az EU lépéseket tesz a hiány-módosítás miatt

Vágólapra másolva!
Várhatóan októberben szabja meg a magyar államháztartás hiányának csökkentésére vonatkozó új határidőket az Európai Bizottság. Minden bizonnyal módosítják a júliusi ajánlást, mivel a magyar kormány szerdán jelentősen módosította a jövő évre vonatkozó államháztartási deficit-céljait.
Vágólapra másolva!

A bizottság illetékesei szerint a testület minden bizonnyal további lépéseket tesz a Magyarországgal szemben és módosítja a júliusi ajánlását, amely nem tartott szükségesnek újabb intézkedéseket. A bizottságot erre az készteti, hogy Magyarország erőteljesen módosította az idei és a jövő évre vonatkozó államháztartási deficit céljait.

A bizottságnak nincs más választása, minthogy további lépéseket javasoljon a túlzott deficit eljárás keretében - mondta a neve mellőzését kérő illetékes a Reutersnek. A javasolt lépések arra vonatkozhatnak, hogy Magyarországnak milyen mértékben és mikorra kell csökkentenie az államháztartás hiányát. A bizottság erre vonatkozó javaslatát várhatóan októberben teszi meg, majd azt az Ecofin, vagyis a pénzügyminiszteri tanács jövő havi ülésén fogadja el.

A brüsszeli illetékesek korainak tartják annak latolgatását, hogy Brüsszel mikor és milyen mértékű pénzügyi megszigorítást vár majd el Magyarországtól.

Mivel Magyarország nem tagja az euróövezetnek, az Európai Unió büntetést nem szabhat ki a deficitcél teljesítésének ismételt - az idén immár a negyedik éve történő - megsértése miatt. Ugyanakkor az unió pénzügyminiszterei részben befagyaszthatják a regionális fejlesztési alapot, amennyiben nyomást akarnak gyakorolni Budapestre.

Nem valószínű azonban, hogy az EU a Magyarországnak juttatandó támogatás befagyasztásához folyamodjon, ezzel ugyanis bonyolítaná a Németországgal és Franciaországgal szembeni uniós döntéseket. " Amennyiben a bizottság túlságosan szigorúan lépne fel Magyarországgal szemben, úgy fokozódna a nyomás, hogy Németországgal és Franciaországgal szemben is ugyanolyan keményen járjon el" - vélekedett a meg nem nevezett brüsszeli illetékes.