Gyengülő forint és állampapír-eladás

Vágólapra másolva!
Hétfőn tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon, a kereskedők szerint megindult a külföldiek pozíció átrendezése az állampapír piacon is. Az eurót fél négy tájban 250,30/40 forinton jegyezték, mintegy 50 fillérrel erősebben a pénteki 249,80/90 forintnál, de a nap folyamán az euró 250,80 forintot is ért.
Vágólapra másolva!

A forint 17 bázisponttal 11,34 százalékra gyengült az ingadozási sáv erős oldalán. A dollár árfolyama a kedvező amerikai makrogazdasági mutatók hatására 210 forint felett is járt a nap folyamán. A piacon úgy vélik, hogy növekszik az esély egy újabb 25 bázispontos amerikai kamatemelésre. Délután 209,80/90 forinton kereskedtek az amerikai valutával a pénteki 207,70/80 forintos árfolyammal szemben.

A budapesti piacokon a forgalom nem volt ugyan jelentős a német piacok zárva tartása miatt, de mind a forint, mind az állampapírok árfolyama egyértelműen lefelé tartott. A kereskedők szerint nincs nyoma idegességnek a piacon, de a külföldiek a korábban megjelent kedvezőtlen gazdasági adatok, és a várhatóan késedelmes euró-csatlakozás hírére hozzákezdtek forint-, és magyar államkötvény állományuk csökkentéséhez.

Az euró csütörtök délután óta mindig visszapattant a 250 forintos árfolyamról, hétfőn azonban már stabilan efölött maradt a kurzus. A piacon úgy vélik, hogy kedvező gazdasági hírek hiányában egy-, másfél hét alatt akár 252 forintig is elaraszolhat az árfolyam.

Az állampapírpiacon visszaárazták a korábbi kamatcsökkentési várakozásokat, sokan vélik úgy, hogy a monetáris tanács október 24-én esedékes legközelebbi kamatdöntő ülésén marad a 6 százalékos jegybanki alapkamat. Kósza hírek azonban nem zárnak ki egy esetleges kamatemelést sem.

A markáns eladói piac hatására minden lejáraton jelentősen emelkedett az állampapír piaci hozamszint. Az egy évnél rövidebb lejáratokon 3-9 bázisponttal 6,03 százalék körüli referencia hozam alakult ki, az egy éves pedig 6,23 százalék lett. Az egy évnél hosszabb lejáratokon 9-10 bázisponttal mentek feljebb a referenciahozamok, a 3 éves hozam 6,27, az ötéves 6,28 százalék volt.