Kissé nőtt a munkanélküliség az EU-ban

Vágólapra másolva!
Szezonális kiigazítással, 8,6 százalékos volt a munkanélküliség az euróövezetben augusztusban, a júliusi 8,5 százalék után - jelentette az EU statisztikai hivatala kedden. Az elmúlt évet tekintve hazánk a második a legnagyobb mértékben növekvő munkanélküliségi arányt produkáló országok sorában.
Vágólapra másolva!

Az elemzők is átlagosan 8,6 százalékra számítottak, a tavalyi év ezen időszakában 8,9 százalékos munkanélküliséget regisztráltak az euróövezetben.

Az egész uniót tekintve augusztusban 8,7 százalékra növekedett az állástalanok aránya a júliusi 8,6 százalékról. Tavaly augusztusban ez a szám még átlagosan 9,0 százalékos volt.

Augusztusban a legkisebb munkanélküliséget Írországban - 4,3 százalék -, Nagy-Britanniában és Hollandiában mérték, a legnagyobbat pedig Lengyelországban - 17,5 százalék -, Szlovákiában és Görögországban.

Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint Magyarországon augusztusban 6,4 százalékos volt az állástalanok aránya, ugyanannyi, mint júliusban. Tavaly augusztusban 5,8 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon, és ezzel a tizenkét havi növekedéssel Magyarországon romlik - Luxemburg után másodikként - leginkább a munkanélküliségi mutató.

Luxemburgban egyébként - 4,9 százalékról 5,5 százalékra - nőtt a munkanélküliség egy év alatt. Ebben a sorban a harmadik helyezett Ciprus, a negyedik Ausztria.

Az augusztussal zárult tizenkét hónapban az EU 17 tagországában csökkent, egy országban változatlan maradt, és hét országban növekedett a munkanélküliség. Így augusztusban az euróövezetben 12,6 millióan, az egész EU-ban 18,8 millión voltak állás nélkül.

Összehasonlításképpen, az EU nyilvántartása szerint augusztusban az Egyesült Államokban 4,9 százalékos, Japánban 4,3 százalékos volt a munkanélküliség.