A fővárosban 10 ezer lakást adnak át idén

Vágólapra másolva!
Idén a fővárosban várhatóan 10 000 lakást adnak át, ugyanannyit, mint tavaly - mondta Ongjerth Richárd, az Studio Metropolitana (SM) Urbanisztikai Kutató Központ Kht. ügyvezetője egy csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az SM megbízásából az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. által, a főváros és az agglomeráció 2005-ös ingatlanberuházásairól készített tanulmány alapján az ügyvezető közölte, az első félévben a fővárosban a legalább 50 lakásos magánberuházások keretében 15 910 lakás építése volt folyamatban, 3057 lakást adtak át, és az év végéig további 6700 lakás építése fejeződik be.

Hozzátette, a szűkülő kereslet ellenére a fővárosban az első félévben folytatódott a lakásépítés térnyerése. A magyarországi lakásépítési teljesítményből növekvő arányban részesedik a főváros, mivel az idén már megközelíti a 30 százalékot, a 2000-es 15-20 százalékhoz viszonyítva.

Ongjerth Richárd ügyvezető kifejtette: ugyan a budapesti lakáspiac egyes szegmenseiben szűkültek az értékesítési lehetőségek, de a folyamatban levő projektek miatt a 2005. évi lakásszám a tavalyi szint körül várható.

Ezzel szemben Pest megyében az idén határozottan visszaesik a nagyobb méretű lakásprojektek száma, mert a 2004-2005-ben kifutó, 200 körüli lakásszámú beruházások helyett nem indulnak hasonló léptékű építkezések.

Örvendetesnek nevezte, hogy a főváros alulhasznosított, volt ipari területein megvalósuló jelentős ingatlanberuházások 54 százaléka lakásprojekt.

Ongjerth Richárd közölte: a bérlakásépítés 2005-ös növekedése arányaiban ugyan jelentős, abszolút mértékében azonban nem számottevő. Tavaly Budapesten 165 bérlakás készült el, 2005-ben öt beruházás keretében összesen 230 bérlakás épül meg, ebből 187 kivitelezését már az első félévben befejezték. Az új bérlakás-beruházások sem hoznak változást: az év első felében mindössze két építkezés kezdődött el. A kőbányai és az erzsébetvárosi fejlesztések együttes lakásszáma 109, kivitelezési költségük közel egymilliárd forint.

Az első félévében a legalább 50 szobás fejlesztések keretében összesen 419 szállodai szoba építése volt folyamatban, ebből valamennyi a főváros területén épül.

Hosszas előkészületek után elindult a Rác Termálközpont fejlesztése a Tabánban.

Az első félévben két mélygarázs építése folytatódott. A VI. kerületben 300, a VIII. kerületben 416 férőhelyet alakítanak ki. Az idén eddig nem indult új építkezés, és az év hátralevő részében sem várható újabb mélygarázs-projekt. Vannak előkészítés alatt lévő beruházások, de a befektetők továbbra is óvatosak ezen a téren. Az SM ügyvezetője szerint talán ennek is köszönhető, hogy a József nádor téri háromszintes mélygarázs építési és üzemeltetési jogára 2005. tavaszán újra kiírt pályázat ismét eredménytelenül zárult.