Bankokkal álcáztatják hiányukat az EU-tagok

Vágólapra másolva!
Kereskedelmi bankoktól kérnek tanácsot költségvetésük kozmetikázására az Európai Unió tagországai. Joaquín Almunia, az Unió gazdasági biztosa szerint a költségvetési hiányt egyesek kreatív könyvelési trükkökkel igyekeznek elrejteni, bár a biztos országokat nem említett.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagállamok kormányai kereskedelmi bankoktól kérnek tanácsokat költségvetési hiányaik mértékének álcázására, mondta az unió pénzügyi biztosa. Egyes magánbankok a különböző kormányoknak ugyanazokat a költségvetési trükköket ajánlják, mondta Joaquín Almunia a londoni Financial Timesban csütörtökön megjelent nyilatkozatában, a konkrét bankok és tagországok megnevezése nélkül.

A brüsszeli biztos közölte: az eddiginél több uniós tisztviselőt állított rá erre a jelenségre, megpróbálva lépést tartani azokkal a bonyolult módszerekkel, amelyekkel a tagállamok igyekeznek kisebbre mesterkedni a deficiteket. "Megerősítettük a közpénzügyeket elemző állományunkat ..., külön ki kell képeznünk munkatársainkat ezeknek az ügyleteknek a tanulmányozására, ami komoly erőfeszítéssel jár" - mondta Almunia.

Azért hozzátette: az elmúlt évben jelentős előrelépés történt egyes tagországok költségvetésének tisztázásában, miután kiderült, hogy Görögország 1998 óta minden évben hamis deficitadatokat terjesztett be.

Görögországot ezért az eljárásért már a nemzetközi hitelminősítő ipar megbüntette. Tavaly decemberben a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő a korábbi évek makrohiányainak jelentős meghamisítására hivatkozva "A plusz"-ról "A"-ra vette vissza az euróövezeti tagország hosszú futamú szuverén adósságának osztályzatát, és más EU-kormányokat is adósminősítésük rontásával fenyegetett meg, ha a stabilitási paktum követelmények teljesítése végett manipulálják makrojelentéseiket.

Joaquín Almunia elmondta: könyvszakértők és pénzintézetek, köztük valószínűleg befektetési bankok is, mindazonáltal rendületlenül osztják tanácsaikat a tagországoknak, miképp kerüljék el a nagyobb közkiadások átszűrődését a deficitadatokba. Sok esetben a magán- és a közszféra közös beruházásaiban (PPP) történnek ezek a pénzügyi machinációk, mondta. A pénzügyi biztos szerint ezek ugyan törvényes műveletek, viszont nem lehet őket deficitcsökkentő intézkedéseknek tekinteni.

Az EU 25 tagállamából 12 lépi át a GDP-érték 3 százalékában megszabott felső deficithatárt az államháztartásban, közte a négy legnagyobb gazdaság: Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország. Almunia részletek nélkül azt mondta: a következő hónapokban a módosított stabilitási paktumot fogja alkalmazni, hogy rászorítsa a deficithatárt átlépő országokat a szabályok betartására. E feladat központi eleme megbízható adatok begyűjtése, ami az elmúlt években "problémás volt Görögország, Portugália és Olaszország esetében". Almunia szerint rendkívül fontos megakadályozni, nehogy a költségvetési szférák lemásolják az egyes magáncégek által használt kreatív könyvelési eljárásokat.