Barclays: érthetetlen az olajárcsökkenés

Vágólapra másolva!
Nehezen magyarázható az olajárak jelenlegi csökkenése, mivel az amerikai ellátási oldalon tátongó, az eddig gondoltnál is sokkal súlyosabb hiány mellett eltörpül az olaj- és olajpárlat-kereslet visszaesésének mértéke. Az amerikai kitermelés több mint 60 éve nem látott mélypontra süllyedt, áll az egyik vezető londoni befektetési ház, a Barclays csütörtöki elemzésében.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetjelentéseket közlő háza új összefoglalójában azt írta: az általános áresés közepette a spekulatív tőke is mind nagyobb mértékben átvonul rövid pozíciókba (vagyis az alapok további jövőbeni áresésre játszva fedezetlen határidős eladási kontraktusokat kötnek). A bank iparági elemzői szerint a jelenség kissé furcsa, tekintve a piac ellátási oldalán tátongó lyukakat.

A befektetési ház számítása szerint a Katrina és a Rita hurrikánok pusztításai miatt eddigi összesen 50 millió hordó esett ki az amerikai olajtermelésből, és a teljes kiesés jó eséllyel el fogja érni a 100 millió hordót.

A jelentésben szereplő adatok szerint az elmúlt héten 3,813 millió hordó volt az Egyesült Államok átlagos napi kőolaj-kitermelése, ami hatalmas, 1,9 millió hordós elmaradás a tavalyi azonos időszakban mérttől. Szeptemberben az átlagos napi amerikai olajtermelés 4,2 millió hordó volt, 1943 óta a legkevesebb, áll a Barclays Capital elemzésében.

Az amerikai finomítók összesített termelési kiesése várhatóan meg fogja közelíteni a 200 millió hordót; csak a motorbenzin-kibocsátásban 100 millió hordó körüli teljes kiesésre kell számítani, írták a csütörtökön közzétett londoni szektorelemzés szerzői.

A Barclays Capital szerint mindez, valamint a még riasztóbb mértékű földgázhiány felveti a kérdést, hogy a spekulatív tőkének miért ilyen sürgős kiszállnia az energiahordozókból. A jelentés szerint a magyarázat valószínűleg a kereslettel, valamint az általános amerikai gazdasági kilátással kapcsolatos, eltúlzott piaci borúlátásban rejlik. A valóság azonban az, hogy a magas árak eddigi csekély keresleti hatása meg sem közelíti azt a mértéket, ami már ellensúlyozhatná az ellátási oldali deficitet, áll a jelentésben.

A cég adatai szerint az amerikai benzinkereslet az elmúlt héten átlagosan napi 8,84 millió hordó volt, ugyanannyi, mint az előző két hétben, és szeptember egészében az átlagos napi kereslet éves összevetésben 224 ezer hordóval, 2,5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a hazai napi benzinkibocsátás 1,1 millió hordóval, 11 százalékkal esett vissza, és várhatóan jelentős finomítói kapacitások maradnak üzemen kívül még hosszú hetekig.