Veres nem enged a 2010-es euróból

Vágólapra másolva!
Veres János továbbra is kitart amellett, hogy gazdaságilag lehetséges az euró 2010-es bevezetése. A 2006-os költségvetés és az 1,4 százalékos hiánycsökkentés megőrzi annak lehetőségét, hogy a magyar gazdaság teljesíthesse az euróhoz szükséges követelményeket és tartsa a bevezetés 2010-es dátumát - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A 2006-os költségvetés szigorú, szolid bérnövekedéssel számol, és az 1,4 százalékos hiánycsökkentés megőrzi annak lehetőségét, hogy 2008-ra a magyar gazdaság teljesíthesse az euró bevezetéséhez szükséges követelményeket, azaz tartsa a bevezetés 2010-re kitűzött céldátumát a pénzügyminiszter szerint.

A 2006-ban folytatódó a költségvetési hiánycsökkentés arányos az ország lehetőségeivel. Nem biztos, hogy ez külső szemmel is elég jó ütem, de elég ahhoz, hogy 2008-ra megfeleljünk a kritériumoknak és 2010-re megvalósítható legyen az euró bevezetése - vélekedett a miniszter.

A 2006-os költségvetési tervezet nem pazarló, a deficit növekedését az autópálya elszámolás változása és 160 milliárd forintnyi áthúzódó hitelátvállalás okozza. Egyszeri hiányjavító intézkedést nem tartalmaz a költségvetés tervezete.

A 2010-es euró-csatlakozás eléréséhez három területen kell érdemben változtatni. Magyarország államigazgatásra, közigazgatásra, önkormányzatokra többet költ az uniós átlagnál; itt a változtatások azonban jórészt csak kétharmados törvényekkel lehetségesek. A másik terület az egészségügyi szolgáltatásoké; itt a fizetések rendjében jelentős változás, hogy januártól bevezetik a személyenkénti nyilvántartási számlát. A harmadik terület az oktatás egésze, ahol nem szabad hagyni, hogy a szakképzett munkaerő váljon a fejlődés korlátjává - mondta el Veres.

"A bürokrácián spórolunk a jövő évi költségvetésben" - mondta a miniszter. Közölte: a tervezet érdemben csökkentette szinte valamennyi minisztérium működési költségeit. Ezek összességében az idén évközben csökkentett előirányzathoz képest jövőre 10 százalékkal mérséklődnek. Emellett 20 százalékkel csökkentették a minisztériumok fejlesztési pályázatokra rendelkezésre álló előirányzatát; 2006-ban csak olyan pályázat maradhat, amelyhez EU társfinanszírozás társul.

A hiánycélokat az Eurostat értékelése miatt módosítani kellett, de az elszámolás változtatása nem okoz változást a makrokeresletben - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a változtatás a finanszírozás módjában van, és abban hogy az idén megtörténik-e a korábban elképzelt autópálya-kötvény kibocsátása. Az Európai Bizottság nyilván módosítani fog a hiánycsökkentés értékelésén. Júliusban még elegendőnek látta a kormány által hozott intézkedéseket. Veres János ugyanakkor hangsúlyozta: Joaquin Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa elismeri a hiány csökkentésében elért eredményeket és ezt - mint a szeptemberi tárgyalásokon kiderült - az autópálya építés elszámolása nem befolyásolja.

Négy év alatt az eredményszemléletű hiányban 4-4,5 százalékpontos csökkentést sikerült elérni - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Kétségtelen hiba viszont, hogy az évenként kitűzött célokat az ország nem tudta teljesíteni.