OÉT: extra adókulcs 6 milliós jövedelemnél

Vágólapra másolva!
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a kormány kétkulcsos szja táblára vonatkozó javaslatával szemben a munkavállalók több kulcsos rendszer bevezetését javasolták. Ez utóbbinál az évi 6-7 millió forintos jövedelemet akár 46 százalékos adókulccsal is megsarcolnák.
Vágólapra másolva!

A munkavállalók a 4 kulcsos szja rendszer bevezetésének lehetőségére hívták fel a figyelmet, amin belül évi 6-7 millió forintos jövedelemnél a 42, esetleg 46 százalékos szja kulcs alkalmazását javasolják. Veres János pénzügyminiszter nehezen megváltoztathatónak nevezte a kormány javaslatát, de hozzáfűzte: ha a szakszervezetek elképzelésével is elérheti a kormány a célját, így lehet róla tárgyalni.

A pénzügyminiszter szerint egy év alatt ki lehet dolgozni azt a rendszert, amellyel az iparűzési adó 2007-et követő megszűnése után az önkormányzatok kieső bevételeit pótolni lehet. A munkaadói oldal ezt csak az önkormányzati rendszer reformjával együtt találja elfogadhatónak.

A munkaadói és a munkavállalói oldal is tiltakozott az adómentes természetbeni juttatások korlátozási mértéke ellen, a pénzügyminiszter szerint a korlátozásra mindenképpen szükség van, a mikéntjéről azonban lehet egyeztetni. A szakszervezetek elfogadhatatlannak nevezték a 15 százalékos korlátot, az 500 ezer forintos maximumról azonban készek tárgyalni, míg a munkaadói oldal egyiket sem tartotta elfogadhatónak. A munkaadók támogatták a munkavállalóknak az étkezési hozzájárulás növelésére vonatkozó javaslatát, a szakszervezetek felvetették az iskolakezdési támogatás növelésének szükségességét is.

Forrás: MTI
Még egy darabig biztos vita lesz az adókulcsokról

Veres János arra hívta fel az oldal figyelmét, hogy javaslataiknál vegyék figyelembe a jövő évi, 2 százalékos infláció mértékét. A munkaadók kifogásolták a vállalkozások adminisztrációs terheinek emelkedését, és kritikával illeték, hogy számításaik szerint az adórendszer módosításával a vállalkozások élőmunka- terhei nemhogy csökkennének, de tovább nőnek majd jövőre. A pénzügyminiszter ellenpéldaként említette a tételes egészségügyi hozzájárulás csökkenését majd megszűnését, és úgy vélte, hogy az áfa felső kulcsának csökkentése a vállalkozásokra is kedvező hatással lesz.

.