"Magyarország pontyország"

Vágólapra másolva!
Zajlik az őszi lehalászás, több ezer tonna édesvízi hal kerül a hálókba Magyarországon. Az [origo] utánajárt, kikkel kel versenyeznie a magyar halágazatnak. Kiderítettük, igaz-e, hogy a magyarok többsége csak a karácsonyi halászlében eszik halat.
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az őszi lehalászás Magyarországon. Szeptember közepe óta több ezer tonna hal került a hálóba, hogy onnan újabb tavakba, hűtőházakba, majd végül fajtától és ízléstől függően panírba vagy halászlébe kerüljön. Magyarország, bár nem tengeri halászati hatalom, mégis igen komoly halfogyasztási hagyományokkal rendelkezik. Ennek ellenére a magyarok fejenként mindössze 3,4 kilogramm halat esznek évente. Ez a szám 1997-1998-ban még csak 2,7 kilogramm volt.

A növekedés örvendetes, de rögtön kiderül, milyen csekély mennyiség ez, ha kicsit körbenézünk az Európai Unióban. Természetesen nem versenyezhetünk a komoly tengeri halászattal bíró országokkal: a portugálok évente 59 kiló halat esznek fejenként, a spanyolok alig maradnak el tőlük, évi 41 kilóval. Nagy-Britanniában "csak" évi 21 kiló hal fogy, a németek 13 kiló halat esznek. Fogyasztásunkkal a régióban sem vagyunk kiemelkedők: Ausztriában 11, Csehországban pedig évente 9 kilogramm halat esznek fejenként, pedig ez utóbbi országok esetében szó sincs tengeri halászflottáról.

A Magyarországon évente elfogyasztott halmennyiség nagy része tulajdonképpen ki is merül a karácsonyi halászlében. "A magyarok ünnepi ételnek tekintik a halat" - magyarázza halfogyasztási szokásainkat az [origo]-nak dr. Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának (Haltermosz) igazgatója. Orosz ugyanakkor elmondta: az alacsony fogyasztás ellenére a magyarok szeretik a halat: étkezési szokások felmérésekor a hal a baromfihúsok után a második helyen szokott végezni a kedveltségi indexen, megelőzve a marha- és a sertéshúst.

Ugyanakkor Orosz Sándor szerint hagyományos halételeink - a paprikás halászlé, a rántott hal vagy a halpaprikás - nem kifejezetten a könnyű fitneszételek kategóriájába sorolandók. A Haltermosz halételkóstolókkal próbál változtatni a szemléleten. Ugyanakkor jelen vannak az összes halászléfőző versenyen és fesztiválon, hiszen mégiscsak a tradicionális receptek éltetik igazán a hazai piacot.

A fitneszszemlélet és az egészséges táplálkozás előretörésével elvileg jelentősen nőnie kellene a hal iránti keresletnek, ebből azonban nem feltétlenül a magyar termelők profitálnak. "Magyarország pontyország" - jellemzi a helyzetet Orosz Sándor. Amíg Európában mindenütt visszaszorulóban van a pontyfogyasztás, a magyarok még mindig ezt a halat kedvelik a legjobban. A Magyarországon asztalra kerülő halnak jelenleg 65 százaléka ponty, de volt ez a mutató nyolcvan százalék fölött is.