Energetikai konferencia kezdődött Aligán

Vágólapra másolva!
Egyebek mellett a földgáz készletezéséről, az atomenergia szerepéről és a fosszilis tüzelésű erőművek magyarországi jövőjéről is szó volt a szerdán Balatonaligán kezdődött háromnapos energetikai konferencia megnyitóján.
Vágólapra másolva!

A földgáz készletezéséről szóló törvényt várhatóan még az idén elfogadja a parlament, s megvalósulhat egy új, 1,2 milliárd köbméternyi gázt befogadó biztonsági tároló létesítése - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára szerdán Balatonaligán, a háromnapos Országos Energetikai Konferencia megnyitóján.

Hatvani György szerint ez a készlet legalább 2-3 hétre jelentene az országnak biztonságos gáztartalékot. A helyettes államtitkár rámutatott, az ország éves gázfelhasználása 14 milliárd köbméterre tehető, amelynek 75-80 százaléka importból származik. Hozzátette, olajból évente hat millió tonnára van szükségünk.

Hatvani György hangsúlyozta: a 65 dollár körüli hordónkénti olajár ismeretében nem hathatott meglepetésként a nagyfogyasztói gázár emelése, hiszen annak ára a kőolajhoz kötött.

A helyettes államtitkár közlése szerint villamos energiából 40 milliárd kilowattóra az éves hazai szükséglet, amelynek 40 százalékát a Paksi Atomerőmű adja, további 35-40 százalékát pedig a gáz-, olaj- és széntüzelésű erőművek biztosítják.

Hatvani György elmondása szerint, Pakson mintegy 20 százalékos kapacitás-bővítésre van szükség, a projektet a kormány már el is fogadta, s rövidesen a parlament elé kerül. Elmondta, körülbelül 170 milliárd forintos projektről van szó, ám csak akkor indulhat majd, amikor az üzemidő engedélyek szakaszosan lejárnak; először az első blokké jár le 2012-ben.

A helyettes államtitkár utalt arra is, hogy 2010 után a gáz- és olajtüzelésű erőműveknél is kapacitásbővítésre lesz szükség, s már ismert több olyan befektető is, aki a 2010 utáni időszakra erőművek építését tervezi. Hozzáfűzte, a Mátrai Erőmű bővítéséről is döntött már a tulajdonos.

Hatvani György végül arról tájékoztatott a konferencián, hogy jövőre elkészül az ország új energiapolitikai koncepciója. Megjegyezte, jelenleg 17 szakmai munkacsoportban készülnek az elemző tanulmányok.

A konferencián Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar gazdaság viszonylag jó állapotban van, s idén körülbelül 4 százalékos gazdasági növekedés várható. Közlése szerint az olaj világpiaci árának idei nagymérvű emelkedése legalább egymilliárd dollárral több költséget jelentett a magyar gazdaságnak az előző évihez képest.