A kormánytagok büszkék üzleteikre

Vágólapra másolva!
Ez az első magyar kormány, melynek tagjai nem takargatják, hanem büszkék arra, hogy értenek az üzlethez - mondta Gyurcsány Ferenc a Francia Gyáriparosok Szövetségében csütörtökön tartott előadásán. A miniszterelnök egy német újságnak nyilatkozva elmondta: amennyiben Magyarország az olcsó munkabérekkel akarna versenyezni, csak a szegénységet tartósítaná, ami nem értelmes dolog.
Vágólapra másolva!

A Francia Gyáriparosok Szövetségének konferenciáján elhangzott, hogy Franciaország jelenleg az ötödik legjelentősebb külföldi befektető Magyarországon. Francois Périgot, a szövetség elnökének elmondása szerint az a 355 francia vállalat, amely Magyarországon - elsősorban a szolgáltató és az energiaszektorban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és az infrastruktúra-fejlesztésben - van jelen, nagyon sikeres.

Gyurcsány Ferenc előadásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás nem sokkolta Magyarországot, az ország észrevétlenül nőtt bele az unióba. Elismerte viszont, hogy a legnagyobb kihívás a mezőgazdaságot és az élelmiszerpiacot érte.

A miniszterelnök a 2013-ig szóló nemzeti fejlesztési tervről elmondta: annak főbb pontjai segíthetik a külföldi befektetőknek megérteni, hogy hol van szükség jelenlétükre Magyarországon. Emellett a kormányfő rámutatott a mainál kedvezőbb adórendszer szükségességére, amellyel két-két és fél milliárd euróval többet kíván hagyni a vállalkozásokban.

Előadása végén a magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy a kormány jelenlévő három tagja - az őt elkísérő Kóka János gazdasági miniszter és Baráth Etele európai ügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter vele egyetemben - jelentős üzleti háttérrel rendelkezik. Gyurcsány francia hallgatóságának elmondta, hogy ő maga, politikai pályafutását megelőzően, nagybefektető és sikeresnek mondható menedzser volt. Hangsúlyozta, hogy ez az első magyar kormány, amely nem takargatja, hanem büszke arra, hogy tagjai értenek az üzlethez. Érzése szerint nem lehet sikeres Magyarország sikeres vállalatok nélkül.

Gyurcsány a kínaiakról, a bevándorlásról

Terjedelmes interjút közölt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a címben azt a kormányfői megállapítást emelve ki, hogy "a szegénység konzerválása nem értelmes dolog".

A magyar kormányfő egyebek mellett leszögezte, hogy Magyarország az Európai Unió átlagához viszonyítva nem magasan eladósodott ország, az eladósodás mértéke a kritikusnak tekintett szint, a hazai össztermék hatvan százaléka alatt marad.

Az elmúlt évben több mint három és fél milliárd eurót ruháztak be külföldiek Magyarországon, ami nem csak az abszolút számokat tekintve a legmagasabb a térségben, de egy főre számítva is - közölte Gyurcsány. Megemlítette azt is, hogy a 2002-es választásoktól számítva, a következő választásokig, Magyarországon megduplázódik az autópályák hossza, 2007 végére az országhatárok minden irányban elérhetők lesznek autópályán, ez most a legnagyobb beruházási projekt.

Újabb uniós lépések kínai termékek ellen/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050921ujra.html

Gyurcsány Ferenc, a kínaiakat hozva fel példaként leszögezte, hogy amennyiben Magyarország az olcsó munkabérekkel akarna versenyezni, csak a szegénységet tartósítaná, ami nem értelmes dolog, nem biztosítja a jövőt. Magyarország kedvező földrajzi helyzetét és egyéb adottságait ecsetelve leszögezte, hogy az ország a térségben még egy olyan távoli országnak is a legfontosabb partnere, mint Kína.

"Egészen tudatosan változtatunk a külpolitikai hangsúlyon" - állapította meg a miniszterelnök, arra utalva, hogy az euróövezetinél magasabb gazdasági növekedésre törekedve, olyan régiókkal kell keresni a kereskedés lehetőségét, ahol a gazdasági növekedés szintén magasabb, ezek a régiók pedig Délkelet-Ázsiában találhatók. Magyarország külkereskedelmének hetven százalékát az euróövezettel bonyolítja le.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az ország bevándorlással óhajtja-e megoldani a problémát, a kormányfő leszögezte: Magyarországon organikus a fejlődés. Tizenhárom év után újraszabályozták a határokon túl élő magyarok letelepedését, áttelepülésüket nem erőltették. Az állam beavatkozására nincs szükség, fontos, hogy a természetes migráció igazodjon a gazdasági és a társadalmi adottságokhoz. Magyarország félmillió munkanélkülije nem fogadná el, ha a bevándorlást még elő is mozdítanánk - mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársával készült interjúban Gyurcsány Ferenc.