Beindult az ország legnagyobb naperőműve

Vágólapra másolva!
A gödöllői egyetem kollégiumának tetéjén felépített napelemes erőmű havonta mintegy ötvenezer forint értékű villamosenergiát állít elő. Az erőmű élettartama körülbelül negyed század; a beruházás megtérülési ideje pedig 15 év.
Vágólapra másolva!

Megkezdte a próbaüzemet az ország legnagyobb napelemes erőműve, amelyet a gödöllői egyetem kollégiumának tetején építettek fel, s hozzávetőleg havi ötvenezer forint értékű villamos energiát állít elő - közölte Farkas István, a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszékének tanára az MTI-vel.

Az összesen százötven négyzetméternyi felületen, több elemből kialakított rendszer szilícium alapanyagú félvezető rétegekből tevődik össze, amelyek a fény hatására villamos energiát állítanak elő - mondta a szakember. Ily módon tíz kilowatt teljesítmény érhető el, a nyert villamos energiát pedig bevezetik a hagyományos villamosenergia-hálózatba, csökkentve ezzel a kollégium energiaköltségeit - tette hozzá.

Egy ilyen berendezés a helyi adottságoktól függően 10-15 millió forintos beruházásban valósulhat meg, a gödöllőihez a pénz nagyobb részét az egyetem EU-s pályázaton nyerte el a W.I.P. nevű, müncheni központú koordináló szervezet közvetítésével - közölte. Az unió ezt az intézményt bízta meg, hogy a tagországokban segítsék elő a gödöllőihez hasonló fotovillamos berendezések megépítését, gyors elterjesztését.

Ugyanis a feladat szerint 2010-ig a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások részarányát növelni kell, Magyarországon a 3,6 százalék elérését tűzték ki - hívta fel rá a figyelmet Farkas István.

Az egyetem naperőműve főként oktatási, kutatási, demonstrációs célokra szolgál. Mostantól várja az érdeklődőket, akik egy e feladatra kiépített monitoron, információs rendszeren tájékozódhatnak az erőmű paramétereiről, felépítésének részleteiről - ismertette.

Mint mondta: megtudható az is, hogy ez az erőmű körülbelül 25 évig működhet, lényegében komolyabb karbantartást nem igényel, a beruházás költsége pedig 15 év alatt térülhet meg. A tudományos akadémia számításai szerint sok ilyen fotovillamos erőmű megépítésével elvileg akár az ország egész villamosenergia-igényét ki lehetne elégíteni. Természetesen ehhez hosszú előkészítés, a tárgyi és jogi feltételek megteremtésére lenne szükség - fűzte hozzá Farkas István.