Idegenforgalmi adót emelnének a fővárosban

Vágólapra másolva!
Még ebben a hónapban a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet az az előterjesztés, amely szerint Budapesten 3 százalékról 4 százalékra emelnék az idegenforgalmi adó mértékét.
Vágólapra másolva!

Még októberben elkészülhet az az előterjesztés, amely szerint a fővárosban 3 százalékról 4 százalékra emelnék az idegenforgalmi adó mértékét - mondta Rusznák Imre, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai Bizottságának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Rusznák Imre elmondta: a többletbevételt, ami mintegy 400-450 millió forintot tenne ki, kizárólag turisztikai fejlesztésekre fordítanák. A cél, hogy javuljon Budapest turisztikai fogadóképessége - tette hozzá a bizottság elnöke.

Tavaly a szobaárbevétel alapján számított idegenforgalmi adóból mintegy 800 millió forint bevétel származott. Az idei évre ehhez hasonló szintű bevételre számít a főváros.

Az idén az első nyolc hónapban 16,2 százalékkal 40,85 milliárd forintra emelkedtek a fővárosi kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevételei. A budapesti szállodák bevételei az első nyolc hónapban 39,54 milliárd forintot tettek ki, ami szintén 16,2 százalékos növekedés 2004 azonos időszakához viszonyítva.

Az összes budapesti szálláshelyen belül a legnagyobb növekedést az apartmanszállodákban mérték, ahol több mint a háromszorosára, 3,12 milliárd forintra nőtt a bevétel 2004 január-augusztusához viszonyítva. A legnagyobb, több mint 33 százalékos csökkenést a kempingeknél mértek, az első nyolc hónapban a bevétel itt 21,82 millió forint volt.

Rusznák Imre kiemelte: az idén január-augusztusban 65,3 százalékkal nőtt a Nagy-Britanniából a fővárosba érkezett vendégek száma, és elérte a 186 531 főt. A német turisták száma 12,9 százalékkal nőtt, és csak alig haladta meg a brit turisták számát. Hozzátette: a jó marketingnek köszönhetően fejlődést mutat a spanyol és a svéd piac is. Az elnök hozzátette: csaknem 20 százalékkal több japán turista érkezett Budapestre, mint 2004 első nyolc hónapjában.