A csehek széndioxid-kvótával üzletelnek

Vágólapra másolva!
A Cseh Köztársaság az EU tizenharmadik állama, ahol lehetőség nyílt a széndioxid kvótákkal való kereskedésre - akár interneten is. Kvótát az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátására engedéllyel rendelkező vállalatok kaphatnak.
Vágólapra másolva!

A Cseh Köztársaságban is megkezdődött a széndioxid-kibocsátási kvóták adásvétele, a légszennyező vállalatok immár az interneten kérhetnek ajánlatokat - jelentette be a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője, Karolina Sulova.

A Cseh Köztársaság az EU tizenharmadik állama, ahol lehetőség nyílt a kereskedésre a széndioxid kvótákkal; az ország egyúttal csatlakozott e termék európai piacához is - tette hozzá.

Kvótát csak azok a vállalatok kaphatnak, amelyek érvényes engedéllyel rendelkeznek üvegház-hatást előidéző gázok kibocsátására. A kvóták mennyiségét az EU által engedélyezett terv szerint határozták meg; a rendszerbe minden cseh vállalat beléphetett.

A jelenleg érvényes terv szerint 435 cseh vállalat kap - összesen 292,8 millió tonnára vonatkozó - széndioxid-kibocsátási engedélyt a 2005-2007-es időszakra; ez az EU-keret 4,4 százaléka.

Csehország az utolsó között küldte el elképzeléseit az EU-nak, mert éles vita bontakozott ki a környezetvédelmi és a ipari tárca között: utóbbi nagyobb kibocsátást kívánt engedélyeztetni.