Közel 400 millió euróval nőtt az MNB valutatartaléka

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka 389 millió euróval nőtt a harmadik negyedévben. Az MNB jelenleg 14,5 milliárd euró tartalékkal rendelkezik. A növekedés nagy része devizaadósság kezeléséből, adódik.
Vágólapra másolva!

Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett harmadik negyedéves jelentése szerint a jegybank deviza tartalékai 389 millió euróval 14,568 millió euróra emelkedtek a harmadik negyedévben. A növekedésből mintegy 200 millió euró a devizaadósság kezeléséből adódik, ami magában foglalja a törlesztéseket, a kamatterheket, a kibocsátásokat és a visszavásárlásokat is.

A legnagyobb tételt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 75 milliárd jen (570 millió euró) névértékű kötvénykibocsátása, és a 30 milliárd jen (370 millió euró) névértékű államkötvény lejárata jelentette.

A tartalékon elért hozam 65 millió euróra rúgott a jelentés szerint, az Európai Bizottság devizakonverziós műveletei összesen további 60 millió euróval növelték a tartalékok nagyságát.

A mérlegben szereplő nem euróban denominált tételek átértékelése, és a deviza swap ügyletek fedezeti betétei 40 millió euró hasznot hoztak. Az egyéb rövid lejáratú betételhelyezések összesen hozzávetőleg 20 millió euró tartaléknövekedést eredményezetek - tudható meg az MNB harmadik negyedévi jelentéséből.