Magánkézbe kerül a japán posta

Vágólapra másolva!
A szigetországban az utóbbi időkben elsőszámú politikai kérdéssé vált a posta magánosítása. Miután a japán felsőház jóváhagyta a postaprivatizációs törvényt, elhárultak az akadályok, így 2007 és 2017 között magánkézbe kerülnek a posta szétválasztott részlegei.
Vágólapra másolva!

Történelmi győzelmet aratott pénteken Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő, miután Tokióban a parlament felsőháza is jóváhagyta a posta Koidzumi által szorgalmazott magánosítási tervét.

A postai reformot, amely az egyik legfőbb tétje volt a nemrég lezajlott előre hozott választásoknak, 134 szavazattal 100 ellenében fogadta el a szenátus. A törvényt két nappal korábban megszavazta már az alsóház is, amelyben kétharmados többsége van a Koidzumi vezette Liberális Demokrata Pártnak (LDP) és koalíciós partnerének, az Új Komeito Pártnak.

A felsőház augusztusban még elutasította a posta privatizációját, amelyet a törvényhozók ellenállásának tudatában, bizalmi kérdésként vetett fel a kormányfő. Az elutasítás az alsóház feloszlatásához vezetett, s ennek nyomán írták ki szeptember 11-ére az előre hozott választásokat, amelyet Koidzumi lényegében a postaprivatizációról szóló népszavazássá változtatott, nagyarányú választási győzelmet aratva pártja, az LDP számára.

A szenátusi jóváhagyással érvénybe lépő törvény értelmében szétválasztják a japán posta levél- és csomagküldő, biztosítási és takarékpénztári részlegét, és 2017-ig privatizálják őket. A magánosítás 2007-ben kezdődik. Létrejön a világ legnagyobb magánbankja, amelynek összesen 335 ezer milliárd jen (2,64 milliárd euró) értékű bank- és biztosítási betétjeit hatékonyabban tudják majd kezelni a tervezet támogatói szerint. A levél- és csomagküldés tekintetében karcsúsítást várnak a magánosítástól.