Nem lesz drámai forintgyengülés

Vágólapra másolva!
Nem várható újabb jegybanki kamatcsökkentés a Monetáris Tanács hétfői ülésén. Az év végéig is maximum 25 bázispontos mérséklés képzelhető el, annak ellenére, hogy jelenleg igencsak alulteljesít régiós szinten a magyar kötvény-, forint, és részvénypiac is. Drámai forint gyengülésre azonban nem kell számítani, a szakértők maximum 260 forintos árfolyamot várnak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg ugyanis régiós szinten, minden piacon (kötvény, forint, részvény) alulteljesít a magyar. Lányi szerint elképzelhető egy kis pozitív korrekció az elmúlt rossz napok után, azonban tartósan kedvező folyamatokra egyelőre nem szabad számítani a sok bizonytalansági tényező miatt.

Az elmúlt napok tőkekiáramlása főleg a várhatóan emelkedő amerikai kamatszintnek tudható be. Lányi szerint viszont a tengerentúlon már beárazták ezt a folyamatot, ami okozhat visszarendeződést, és ennek lehet pozitív hatása a régióra, így a magyar piacra is.

Mindezek alapján a forint árfolyama a közeljövőben elszaladhat 260 forintos eurós szintig, azonban az elemző szerint az év vége felé már inkább a 250 és 255 forint közötti euró a legvalószínűbb. A 250 forintos szintnél erősebb magyar valutát azonban várhatóan el kell felejteni egy időre, a költségvetés, az euró bevezetése körüli bizonytalanságok, valamint a közelgő választás erre enged következtetni.