Az IMF az orosz reformok lassulását bírálja

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken bírálta Oroszországot a gazdasági reformok elakadása miatt. Az IMF megítélése szerint a gazdaságban jelenleg ernyedtség mutatkozik, ráadásul az orosz gazdaság motorja, az olajjövedelem növekedése is megtorpant.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken bírálta Oroszországot a gazdasági reformok lassulása miatt. Az IMF megítélése szerint az üzleti klímát rontó Jukosz-ügy után a reformok gyakorlatilag leálltak.

Az IMF weboldalán közzétett értékelés - amely a valutaalap tényfeltáró útjának eredményeként született - sürgeti Oroszországot, hogy tanúsítson nagyobb árfolyamrugalmasságot, miközben az orosz központi bank ellenzi a szabadabb lebegtetést.

A jelentés a magas olajárak szerepét is hangsúlyozza a reformok lassulásában, rámutatva, hogy a gazdaságban jelenleg ernyedtség mutatkozik. Ennek oka, hogy a magas olajárak és a hatalmasra duzzadt stabilizációs alap aláássák a olajbevételek megtakarítására irányuló politikát. A jelentés szerint az orosz gazdaság motorja - az olajjövedelem - növekedése is megtorpant, részben a vezetékes szállításban kialakult szűk keresztmetszetek, részben a beruházások hiánya miatt. Eközben az import folyamatosan növekszik a nagy hazai kereslet kielégítésére.

Az IMF szerint a GDP jelenleg nem tud 5-6 százaléknál jobban növekedni az infláció erősödése nélkül.

Oroszországban pénteken tették közzé a gazdaság szeptemberre vonatkozó főbb makrogazdasági mutatóit, a munkanélküliség, a termelői árak, a céges tőkebefektetések és a kiskereskedelmi forgalom alakulását.

A munkanélküliség 6,8 százalék volt a hónapban, a nyilvántartott munkanélküliek száma 5,1 millió. Augusztusban 6,5 százalékon állt a mutató.

Szeptemberben a termelői árak 2,8 százalékkal haladták meg augusztusi szintjüket és 18,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Augusztusban a havi termelőiár-infláció 2,0 százalékos, az éves 17,8 százalék volt.

Az orosz cégek tőkeberuházásai 10,7 százalékkal nőttek szeptemberben tavaly szeptemberhez képes, 337,2 milliárd rubelre (11,78 milliárd dollár). Augusztusban 9,8 százalékos volt a növekedés, 320,8 milliárd rubel a befektetett tőke.

Szeptemberben Oroszországban 12,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, az augusztusi 12,2 százalékos emelkedés után. A havi bővülés szeptemberben 1,7 százalékos volt.