Orvosi műszerekkel és információtechnikával hódíthatunk Koreában

Vágólapra másolva!
A koreai-magyar kereskedelmi kapcsolatok jelenleg meglehetősen egyoldalúak. A magyar vállalkozások elsősorban orvosi műszeripari és az információtechnikai termékeikkel lehetnek sikeresek a koreai piacon.
Vágólapra másolva!

A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak főként az orvosi műszeripar és az információtechnika területéről lehet jó esélye betörni a koreai piacra - mondta Rétfalvi György, a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési (ITDH) Kht. vezérigazgatója Budapesten egy koreai-magyar üzletember-találkozó alkalmával csütörtökön.

A vezérigazgató jelezte, hogy jelenleg magyar cégek elsősorban élelmiszeripari, ezen belül is a feldolgozott húsipari termékeket exportálnak az ázsiai országba.

A Koreába irányuló magyar export volumene tavaly 98,7 millió dollárt tett ki, szemben a 2003. évi 39,9 millió dollárral - közölte. Koreából 2004-ben 901,2 millió dollár értékben importált termékeket Magyarország, főként autókat, illetve elektronikai és informatikai árukat. Tavalyelőtt 609,2 millió forint volt a behozatal Koreából.

Ezt az aránytalanságot javítani kell a jövőben - mondta Soon Han Kwon, a Koreai Importőrök Szövetségének (KOIMA) elnöke, hozzátéve, hogy a 45 céget képviselő üzletember delegációjuk ebből a célból érkezett Magyarországra.

Az elnök megjegyezte, hogy delegációjuk Romániában, Lengyelországban és Törökországban is folytat tárgyalásokat a napokban.

A pénteki tárgyalássorozaton 65 magyarországi cég vesz részt, köztük a gépipar és az elektronikai ágazat képviselői, illetve a vegyipar, az alapanyag- és félkész-termékek gyártói közül többen.

Rétfalvi György szólt arról, hogy koreai cégek Magyarországon eddig mintegy 350 millió dollár értékben fektettek be, amellyel 4 ezer embernek teremtettek munkahelyeket.