November 15-ig kérhető a távhő-támogatás

Vágólapra másolva!
A kormány november elsejétől 35 évre emeli a Fészekrakó program korhatárát; ezen kívül két héttel, november 15-ig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a nyugdíjasok benyújthatják távhő-támogatási igényüket az önkormányzatokhoz.
Vágólapra másolva!

November 1-től 35 évre emelkedik a Fészekrakó program korhatára, így megduplázódhat azok száma, akik élni tudnak e lehetőséggel - jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter az MSZP országos választmányának szombati ülésén Budapesten.

Kiss Péter közlése szerint a kormány e hét szerdán döntött arról, hogy öt évvel megemeli a Száz lépés program keretében elindított Fészekrakó program korhatárát. A kancellárminiszter szólt arról, hogy az Orbán-kormány idején mintegy 37,5 ezer otthonteremtéshez kapcsolódó hitelszerződés jött létre, míg a 2002 óta eltelt időszakban 280 ezer hitelszerződést engedélyezett a kormányzat, amellyel segítette a fiatalok és a családok otthonhoz jutását.

Kiss Péter azt mondta: óriási a különbség a mostani ciklus és az Orbán-kormány tevékenysége között. "Ezen a területen jól tetten érhető a különbség. A megelőző időszakban ingatlanhoz juttatásról volt szó, most pedig otthont teremtünk tízezrek, százezrek számára".

Az eredményeket Kiss Péter számokkal érzékeltetve elmondta: míg 2002-ben 90 milliárd forint, addig az idén 280 milliárd forint jutott az otthonteremtés támogatására. "A Fészekrakó program segítségével ma már (...) a lakások árának 90 százalékára kaphatnak kedvezményes hitelt és kaphatják meg az úgynevezett félszocpolt a jogosultak".

Kiss Péter azt is bejelentette, hogy a kormány két héttel, november 15-ig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig az érintett nyugdíjasok benyújthatják távhő-szolgáltatási támogatási igényüket az önkormányzatokhoz.

A jogosultak október és március között havonta kétezer, míg április és szeptember között havi ezer forintot kapnak. Aki november 15-ig benyújtja igényét, az decemberben, októberig visszamenőleg, egy összegben hatezer forint összegű támogatást kap.

Kiss Péter elmondta: a támogatást azok kaphatják, akiknek a nyugdíja - egyszemélyes háztartás esetén - a 74 100 forintot, míg többszemélyes háztartás esetén a 49 400 forintot nem haladja meg.

A kancelláriaminiszter szólt arról is: a kormány további lépéseket tervez a vidéken élők érdekében, hogy a gazdálkodók versenyképesek lehessenek nemzetközi szinten is. A cél az, hogy olyan birtoknagyságok alakuljanak ki, amelyek lehetővé teszik EU-források elérését.

A kormány a következő hónapokban a foglalkoztatásban is új kezdeményezéseket tervez, hogy a hazai munkaerőpiac megfeleljen az újabb kihívásoknak - mondta Kiss Péter.