Veres János reálisnak tartja a 2010-es eurót

Vágólapra másolva!
Veres János továbbra is reálisnak tartja a lehetőséget az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére 2008-ra, kitart az euró 2010-es bevezetése mellett. A pénzügyminiszter szerint, ha sikerül megállapodni az államháztartási reform lépéseiben, akkor a célok teljesíthetőek.
Vágólapra másolva!

"Az euró 2008-as feltétel-teljesítésének lehetőségét továbbra is reálisnak tartom" - mondta a pénzügyminiszter a Magyar Televízió Az Este című műsorában pénteken. Ha sikerül megállapodni az államháztartási reform lépéseiben, akkor a célok teljesíthetőek - tette hozzá.

Veres János kiállt a benyújtott költségvetési törvényjavaslat mellett. Ezt "olyan költségvetésnek tartom, amely sok fejlesztést valósít meg Magyarországon és egyben, feszített gazdálkodást követel valamennyi, az államháztartásból gazdálkodó szervezet vezetőjétől" - mondta.

Nagyobb mértékben a tervezettnél szerinte nem lehet csökkenteni jövőre az államháztartási hiányt, különben hozzá kellene nyúlni a szociális, vagy az egészségügyi ellátás kiadásaihoz, vagy az önkormányzati feladat-ellátás finanszírozásához.

Veres úgy látja, hogy nagyobb megtakarítást akkor lehetne elérni, ha módosítanák a kétharmados önkormányzati törvényt. Így módosítani lehetne az államigazgatást érintő kiadási tételeket. Szükségesnek tartja továbbá az egészségügy bevételi és kiadási tételeinek módosítását, amit javasolni is fognak.

Változatlan strukturális szerkezet mellett csak a feladatok rovására lehetne csökkenteni a kiadásokat - mondta a pénzügyminiszter.