BKIK: a költségvetés koncepciótlan

Vágólapra másolva!
A kormány költségvetési tervezetét és az adójogszabályok tervezett módosítását koncepciótlanság és időzavar jellemzi - foglalták össze véleményüket a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara (BKIK) és pest-megyei társszervezetének képviselői kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A két kamara pozitívan értékeli azt a kormányzati szándékot, amely a felzárkóztatást, a foglalkoztatás és a gazdaság bővítését jelöli meg fő célnak a jövő évi költségvetés és az adótörvények módosítása kapcsán - mondta Vadász György, a BKIK általános alelnöke.

Azonban az adótörvények módosításának hatásából 2006-ban "vajmi keveset" érzékelhet a vállalkozói szféra, amely a GDP 44 százalékát, és az összes adóbefizetés 47 százalékát adja. A valós hatások a következő kormányciklus időszaka alatt válnak majd érzékelhetővé. Kétséges, hogy az áfa 5 százalékpontos csökkenése által megvalósul a tervezett 1,7 százalékos fogyasztói árcsökkenés.

Az iparűzési adó 2008 január 1-i megszüntetését a szervezetek későinek tartják. Az elnök szerint az önkormányzatok költségvetéséből kieső 370 milliárd forint 50 százalékát a központi költségvetés vállalja majd, de a másik 50 százalék pótlása államháztartási reformot sürget.

A társadalombiztosítás járulék mértékével kapcsolatban Vadász György elmondta: a költségvetés számára kevés, az állampolgárok számára sok, ezért az egész egészségbiztosítási rendszer reformja kiemelkedő jelentőségű lenne.

A jövedéki adó kapcsán kiemelte: "nem ésszerű", hogy a kormányzat nem használja ki a benzinárban lévő 13 forintos tartalékot akkor, amikor az unió a jövedéki adó alsó határát szabja meg. A benzinár jövedéki adó általi csökkentése a magyarországi fuvarozóknak is előnyt jelentene, és a forgalom 400-500 millió literrel való emelkedése a jövedéki adónál nagyobb bevételt jelentene a költségvetésnek is.

A kormányzat részéről nem látszik kidolgozott nemzetgazdasági stratégia, a reformok későn kezdődtek - vélekedett Petykó Zoltán, a BKIK elnöke. A költségvetés alapellentmondásának nevezte, hogy a tervezet választási jellegű, ugyanakkor a gazdasági kényszer miatt elvonásokat tartalmaz.