Öt éves csúcson a német bizalmi index

Vágólapra másolva!
A német üzleti bizalmi mutató októberre 98,7 pontra kúszott fel. Ez ötéves csúcsot jelent, amit elemzők a gazdaság javulásának megszilárdulásával magyaráznak. A második negyedévben még lassult a német gazdaság növekedése.
Vágólapra másolva!

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója - hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján - októberre 98,7 pontra kúszott fel. Ez ötéves csúcs, amit a gazdaság javulásának megszilárdulásával magyarázták a jelentésben. A második negyedévben még lassult a német gazdaság növekedése.

Az elemzők átlagosan a szeptemberivel azonos, 96,0 pontot vártak októberről is. A jelenlegi körülmények megítélése 98,9 pontra javult a szeptemberi 96,5 pontról, a kilátásoké 98,5 pontra a szeptemberi 95,5 pontról.

Az intézet kommentárja szerint azonban a mutatót ismét elsősorban az exportkilátások emelték, miközben a hazai piacon jobban érdekelt nagy- és kiskereskedelmi vállalatoknál kevésbé javult a közérzet, és Kelet-Németországban általában is kevésbé nőtt a lelkesedés, mint a nyugati országrészben.

Az Ifo-mutató szeptemberre 96,0 pont volt, meglepetésre emelkedett az augusztusi 94,6 pont után.

A német kormány áprilisban 1,0 százalékra csökkentette a hivatalos becslést a német gazdaság idei bővülésére, az addig érvényben volt, 1,6 százalékra szólt jóslatról. Legújabban a német RWI gazdaságkutató intézet 0,9 százalékos GDP-növekedést jósolt idénre. Márciusban még 1,0 százalékot valószínűsített. A jövő évi növekedésre szóló előrejelzését 1,4 százalékra csökkentette a tavasszal jósolt 1,8 százalékról. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az őszi kitekintésében az idei német növekedést 0,8 százalékra, a jövő évit 1,2 százalékra tette.

A német gazdaság a második negyedévben, szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva, zéró százalékkal változott az első negyedhez képest, azaz stagnált, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban augusztus elején előzetes becslésként. A tavalyi második negyedévhez képest, kiigazítás nélkül 1,5 százalékos növekedést, kiigazítással 0,6 százalékos növekedést mértek a GDP-ben. A hivatal kommentárja szerint a második negyedévben is az export volt a húzóerő, de mivel az import is gyorsan nőtt, a külkereskedelem végül is "csekély negatív hatást tett" a GDP alakulására.

A német hazai össztermék az első negyedévben, a munkanapok számával kiigazítva, 0,8 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Az ütem 2001. első negyede óta a legjobb volt, de a tavalyi utolsó negyedhez képest a növekedést kizárólag az export táplálta, miközben a hazai kereslet csökkent. A tavalyi első egyedévhez képest 0,3 százalékos visszaesés volt, a munkanapok számával kiigazítva azonban először 1,1 százalékos, majd felülvizsgálat után 0,8 százalékos GDP-bővülést mértek.

A német GDP a tavalyi utolsó negyedben 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva, kiigazítás nélkül. Kiigazítással csak 0,5 százalékos volt a növekedés.

Tavaly egész évben a német gazdaság 1,6 százalékkal bővült. 2003-ban egész évben stagnált, tíz éven belül a legrosszabbul teljesített. Németország gazdasága 0,1 százalékkal nőtt 2002-ben, 0,8 százalékkal 2001-ben, 2,9 százalékkal 2000-ben.