Árthat a cukorreform Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Magyarország csak mérsékelt uniós cukorreformban érdekelt. Az unió azért kíván cukorpiaci változtatásokat bevezetni, mert jelenleg az EU-tagországaiban a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak. A tervezett 39 százalékos árcsökkentés azonban a magyar ipar számára elfogadhatatlan.
Vágólapra másolva!

Az unió azért kíván cukorpiaci reformot bevezetni, mert jelenleg az EU-tagországaiban a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak. Ez pedig több ország szerint tarthatatlan és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is ebbe az irányba kényszeríti az uniót.

A cukorrendtartási reform során mintegy ötmillió tonnával csökkenne az unió jelenlegi 15-16 millió tonnás kvóta szerinti termelése. Szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a kvóta szerinti termelés csak névleges, mivel az unióban évente 18-20 millió tonna cukrot állítanak elő.

A bizottsági elképzelések arról szólnak, hogy a cukorárat 39 százalékkal kívánják csökkenteni, az emiatt kieső termelői jövedelmet pedig 60 százalékos mértékben szeretnék kompenzálni. Emellett lenne egy úgynevezett szerkezetátalakítási program is, amely négy év alatt csökkenő mértékben 730 eurós kvótatonnánkénti mértékről mintegy 450 eurós kvótatonnánkénti kompenzációt adna azoknak a gyáraknak, amelyek leállítják termelésüket.

Magyarország abban érdekelt, hogy az unió cukorpiaci reformja a jelenlegi bizottsági elképzeléseknél mérsékeltebb formában valósuljon meg - mondta Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Magyarország érdeke az, hogy az unió cukorrendtartási reformját követően is megmaradjon az országban a cukortermelés - tette hozzá a főcsoportfőnök.

A magyar illetékes szerint az Magyarországnak is megfelelő lenne, ha a tervezett 39 százalékos árcsökkentés csak 25 százalékos lenne, és a termelőknek adni kívánt 60 százalékos kompenzáció lényegesen magasabb 80-90, esetleg 100 százalékos mértékben valósulhatna meg.

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformja jelenleg is zajlik a további reformokról, amelyeket elsősorban Nagy-Britannia szorgalmaz, konkrét elképzelések azonban még nem kerültek nyilvánosságra - mondta Vajda László. A reform során azonban, ha csak a gazdaságossági szempontokat alkalmaznák, akkor lennének olyan tagállamok, ahol megszűnne a cukorelőállítás, máshol pedig drasztikus mértékben csökkenne. Vajda László szerint ez utóbbi kategóriába tartozna Magyarország is.

Ezért Magyarország számára - idézte az agrártárca irányítóját Vajda László - elfogadhatatlan a bizottsági javaslat. Egyetértve a cukorreform szükségességével, Magyarország csak egy mérsékeltebb változat megvalósulását tudja támogatni. A célkitűzés az, hogy a tervezett cukorpiaci reformról mielőbb megszülessen a politikai megállapodás.

A 2003 nyarán elfogadott menetrend szerint jelenleg is zajlik a Közös Agrárpolitika megreformálása, többek között a gabona, a marhahús, a tej, az olajos magvak, a dohány, az olívaolaj, a komló és a gyapot piaci szegmenseiben. A változtatás érinti még a zöldség-gyümölcs- és a borpiacot, valamint ebbe a körbe tartozik a tervezett cukorpiaci reform is.