Egy- és kéteurós papírpénzre is szükség van

Vágólapra másolva!
A létező 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós bankjegyek mellett 1, illetve 2 eurós címletű papírpénzt is szeretnének az Európai Parlament képviselői - derül ki a többségük által aláírt írásos nyilatkozatból. Az ötletet magyar képviselők is támogatják.
Vágólapra másolva!

Jelenleg az egy- és kéteurós érték csak érmeformában létezik, és a képviselők hiányolják az ilyen címletű papírpénzt. A Strasbourgban közzétett, írásbeli nyilatkozatot - amely hivatalosan elfogadott dokumentumnak számít - 371-en írták alá, köztük a magyar Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt, Fazakas Szabolcs, Gál Kinga, Gurmai Zita, Hegyi Gyula, Herczog Edit, Járóka Lívia, Kósáné Kovács Magda, Olajos Péter, Őry Csaba, Szájer József és Tabajdi Csaba.

A nyilatkozat szerint a kisebb címletű bankjegyek hiánya megnehezíti a pénz értékének érzékelését. A képviselők úgy vélték, az ilyen papírpénzek kibocsátását az eurónak az új tagállamokban történő közelgő bevezetése is indokolja. A nyilatkozat felhívja az Európai Bizottságot, a tagországokat képviselő tanácsot és az Európai Központi Bankot, hogy "ismerjék el az 1 és 2 eurós bankjegyek kibocsátásának szükségességét".