UNIQA: kockázatosak az alacsony díjak

Vágólapra másolva!
A három biztosító egyesület alacsony kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjszintje súlyos kockázatokat rejt magában. A biztosítás ilyen alacsony díjszint mellett vélhetően nem fedezi a vállalt kockázatot - jelentette ki Ertl Pál, az UNIQA Biztosító Rt. igazgatósági tagja csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az UNIQA vezetője "erős kampányra" számít az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási átszerződések egy hónapja alatt, de véleménye szerint a biztosítót váltók száma nem haladja majd meg a 300 ezret, azaz mintegy 10 százalékkal lesz több, mint egy évvel korábban.

Megdőlni látszik az a korábbi nézet, miszerint a "kötelezős" piaci térnyerés együtt jár a másik nagy autóbiztosítási szegmens, a casco-állomány növekedésével - jelentette ki Ertl Pál. Rámutatott: az idei első félévben a "kötelező" biztosításokból befolyt díj összpiaci szinten 13,03 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, a cascónál a növekedés mindössze 6,82 százalékos volt. A jelentős eltérés arra is rávilágít, hogy valószínűleg jelentős számú "luftballon"-szerződés található a kötelezős szerződések között - az összes nyilvántartott szerződés száma meghaladja a 3,6 milliót -, egyes biztosítók feltehetően elfelejtették letörölni nem élő szerződéseiket.

Az UNIQA vezetője úgy véli, hogy az idei "kötelezős" díjak kialakításánál több esetben nem jól mérték fel a kockázatokat, ami később olyan veszteséget okozhat a biztosító egyesületek számára, mint amit két évvel korábban a Groupama Biztosító szenvedett el. A részvénytársaságok az idén átlagosan 3-5 százalékos díjemelést alkalmaztak, az UNIQA a díjból kedvezményt nyújt a megyeszékhelyen élőknek, a közszolgálati dolgozóknak, az új gépkocsik tulajdonosainak és a 30 év felettieknek.

Az UNIQA jelenleg 180 ezer darab kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást és 90 ezer darab casco-szerződést kezel, az idei "kötelező" kampányban 35-40 ezer új szerződésre számítanak.