Európai Bizottság: bizonytalan az új tagok euróbevezetése

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság pénteken kiadott helyzetjelentése szerint nem biztos, hogy az Európai Unió tíz új tagországa, köztük Magyarország az általuk tervezett időpontban készen állnak majd az euróövezeti csatlakozásra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerint bizonytalan, hogy az új tagországok mikorra teljesítik az euróövezeti csatlakozás feltételeit. A brüsszeli testület erről abban a jelentésben foglalt állást, amely a csatlakozás gyakorlati oldalát érintő felkészüléssel foglalkozott, leszögezve, hogy ezt a tevékenységet - főként a szükséges számítógépes és könyvelési rendszerek kiépítését - az érintett országokban folytatni és gyorsítani kell.

A bizottság jövőre újabb jelentést ad ki arról, mely új országok teljesítik az úgynevezett maastrichti kritériumokat, az euró bevezetésének több mint tíz éve megállapított, kötelező feltételeit, köztük az államháztartási deficit és a belső államadósság, valamint az infláció és a irányadó kamatok meghatározott szint alatt tartását.

A probléma valamennyi új országot érinti a testület szerint, így a 2007-ben belépni szándékozó Észtországot, Litvániát és Szlovéniát, az egy évvel később csatlakozni kívánó Ciprust, Lettországot és Máltát, a 2009-et megcélzó Szlovákiát, illetve a 2010-re időzítő Magyarországot és Csehországot is. Lengyelországnak még nincs kitűzött időpontja.

A bizottság ugyanakkor méltatja a felkészülésben eddig elért eredményeket különösen Észtország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia esetében, amelyek már erre vonatkozó, átfogó terveket fogadtak el.

A bizottság arról is szót ejtett, hogy több új tagországban a fogyasztók félnek attól, hogy az euróbevezetést bizonyos ágazatokban áremelésekre használják fel. Ezt a problémát Brüsszel szerint szintén orvosolni kell, ámbár az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az euróbevezetés után mind az árak, mind a kamatok alacsonyak maradtak.

Szeptemberi közvélemény-kutatás szerint az új országokban a lakosság 74 százaléka örül annak, hogy az euró bevezetésével megszűnik a valutaváltás terhe, 70 százalék elégedett az árak jobb összehasonlítási lehetőségével, 92 százalék pedig az utazási könnyebbségekkel, de eléri a 75 százalékot azoknak a száma, akik aggódnak az árak - euróövezeti átállásra hivatkozó - manipulálása miatt.

A gondosan és időben végrehajtott felkészülés alapvető fontosságú ahhoz, hogy a lakosság teljes bizalommal tudja végrehajtani az áttérést a közös európai pénzre - emelte ki a közleményben Joaquín Almunia, a bizottság pénzügyekért felelős tagja. Sürgette egyben a kormányokat és valamennyi politikust, hogy adjon a lakosságnak megfelelő tájékoztatást az euró előnyeiről, illetve az annak elfogadásához szükséges államháztartási intézkedésekről.

A gyakorlati felkészülés olyan kérdéseket érint, mint a számítógépes és könyvviteli rendszer előkészítése, annak eldöntése, hogy milyen ütemezésben vezetik be a euróérméket és -bankjegyeket, illetve hogyan vonják ki a nemzeti valutákat, hogyan néznek majd ki az érmék és bankjegyek úgynevezett nemzeti oldalai (csak az egyik oldal egységes uniós szinten), illetve annak biztosítása, hogy időre elegendő bankjegy és érme kerüljön forgalomba. Mind az állami, mind a magánszektorban folytatni és gyorsítani kell az előkészületeket Almuniáék szerint.

Az euróbevezetés időpontjára és a felkészülésre az érdeklődő tagországok joga tervet kidolgozni. A bizottság értékeli viszont a kritériumok teljesítését, mielőtt mind a 25 tagország jóváhagyja az euróövezeti csatlakozást.