Mezőgazdaság: betakarítási körkép

Vágólapra másolva!
A hónap elején kezdődött és a jövő év május 31-ig tartó intervenciós felvásárlási időszakban mintegy 4,5 millió tonna gabonát ajánlanak fel uniós intervencióra a magyar termelők, többet, mint az előző időszak 4 millió tonnája - prognosztizált Benedek Fülöp, az agrártárca államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kukorica 50 százaléka már a magtárakban van - tájékoztatta az újságírókat Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára pénteken Budapesten a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően. Az államtitkár közölte: a kukorica termésátlaga országosan eléri a 7,6 tonnát hektáronként, a betakarított termés mennyisége pedig 4,5 millió tonna.

A napraforgó és a szója betakarítása gyakorlatilag befejeződött. A cukorrépa vetésterületének mintegy 80 százalékán végeztek a betakarítási munkával. Az országos termésátlag 55 tonna körül alakul hektáronként, a cukortartalom pedig 16-16,5 százalék körül mozog.

Benedek Fülöp a talaj-előkészítési munkák állásáról elmondta: az őszi vetésű növények alá mintegy 1,5 millió hektáron készült jó minőségű magágy. Ez mintegy 90 százalékos készültséget jelent.

Befejeződött az őszi káposztarepce és az őszi árpa vetése, az őszi búza esetében pedig több mint 900 ezer hektáron végeztek, így a munka készültsége 80 százalék feletti. Ugyanilyen arányban került földbe a rozs és a triticale magja is.

Elmondta: az étkezési minőségű téli alma kilogrammjáért 50-60 forintot, a léalmáért pedig 20 forintot fizetnek a felvásárlók. A szilva- és az őszibarackszüret befejeződött, a körte szedése pedig folyamatos.

Benedek Fülöp a gabonafelvásárlási árakról szólva közölte: az étkezési búza ára 23 750 forint körül mozog tonnánként, a takarmánybúzáé 19 250-19 500 forint, a takarmányárpa tonnája 23 000 forint körül van, a takarmánykukoricáé pedig 22-22 250 forint.

A gabona intervenciós raktározásáról az államtitkár elmondta, hogy eddig mintegy 500 ezer tonna kapacitású új építésű raktárat adtak át és december 31-ig további 600 ezer tonna kapacitás átadására lehet számítani. A gazdálkodók 1 millió tonna gabona áttárolására tartottak igényt, amelyből eddig 500 ezer tonnát teljesítettek.

Az államtitkár úgy vélte, hogy a hónap elején kezdődött és a jövő év május 31-ig tartó intervenciós felvásárlási időszakban mintegy 4,5 millió tonna gabonát ajánlanak fel uniós intervencióra a magyar termelők, többet, mint az előző időszakban felajánlott mintegy 4 millió tonna.

A brüsszeli bizottság a Magyarország által felajánlott intervenciós gabonakészletből 400 ezer tonna körüli mennyiséget értékesített, amelyből 300 ezer tonna kiszállítása már megtörtént. Értékesítés alatt áll az államtitkár szerint több mint 1 millió tonna.

Magyarország az összes meghirdetett gabonamennyiség volumenét tekintve a második, a ténylegesen értékesített mennyiséget tekintve pedig a harmadik helyen áll.

Az intervencióval kapcsolatos pénzügyi műveletekről Benedek Fülöp elmondta: eddig összesen mintegy 115 milliárd forintot fizettek ki áru ellenértékeként és további mintegy 11,5 milliárd forintot tárolási díjként.