Megadóztatnák az sms-t Olaszországban

Vágólapra másolva!
Közfelháborodást keltett Olaszországban a duzzadó költségvetési hiány leszorítását célzó legújabb kormányzati elképzelés, amely szerint 1 eurócentes adót vetnének ki a szöveges telefonüzenetekre - számol be a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az sms-adó évi 300 millió euró körüli bevételt hozna, ami nem túlságosan sok ahhoz képest, hogy októberben a költségvetési hiány már 66,9 milliárd euróra rúgott.

Egy sms nagyjából 10 centbe kerül, s ez a szolgáltatás adja a mobilcégek árbevételének egyötödét. A 60 millió lakosú Olaszországban száz emberre 102 mobiltelefon jut, az Európai Unióban ennél csak Luxemburgban magasabb az arány. Marco Tronchettit Provera, a Telecom Italia S.p.A. elnöke egyszerűen ostobaságnak nevezte az sms-ek megadóztatásának gondolatát.

James Walston, a római Amerikai Egyetem professzora pedig úgy nyilatkozott, az ember nem tudja sírjon vagy nevessen a pénzszűkében lévő kormány bevételnövelési ötletén.

Róma ez évre a bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár, így a deficit sorozatban harmadik éve fogja meghaladni a valutaúniós 3 százalékos limitet.