Gyógyszertörvény: alkotmányos aggályok

Vágólapra másolva!
Csak november elsejétől hatályos az új gyógyszertörvény, ám várhatóan már ma beterjesztik az első módosító indítványt. Alkotmányossági aggályokat vet föl ugyanis, hogy az állam semmilyen felelősséget nem vállal a készítményekért.
Vágólapra másolva!

A november elsejével hatályba lépett gyógyszertörvény értelmében az állam helyett a gyártót terheli a felelősség a gyógyszer alkalmazása során esetleg fellépő nem várt mellékhatás vagy egészségkárosodás nyomán. Akkor is, ha a gyártó bebizonyítja, hogy a forgalomba hozatalkor a tudomány és a technika akkori színvonala szerint nem volt felismerhető a hiba - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint ez elsősorban a kötelező védőoltások miatt lehet aggályos, hiszen eddig a vakcinák okozta károsodás esetén az állam fizette a kártérítést.

Lenkovics Barnabás ombudsman több fórumon is azt nyilatkozta, hogy ha az állam kötelezővé teszi a védőoltásokat, akkor az esetleges károkért is vállalnia kell a felelősséget.

Az ombudsman ugyan még nem kereste föl ez ügyben az egészségügyi bizottságot, ám az említett részt mi is aggályosnak tartjuk - mondta Schvarcz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke. Emiatt ma módosító indítványt dolgoznak ki és Schvarcz szerint a változtatásban a szaktárca is partner.

A gyógyszertörvényt elsősorban az uniós jogharmonizáció miatt kellett megalkotni, de a problémás rész nem uniós követelmény, ráadásul a változással a gyártók sem értettek egyet.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke korábban elmondta: abban az esetben, ha egy gyártó jogutód nélkül vonult ki a magyar piacról, korábban az állam magára vállalta az esetleges kártérítést, most azonban ez a biztosíték megszűnt. Igaz, kicsi az esélye, hogy az utóbbira szükség lenne, mivel gyógyszerek okozta nem várt mellékhatások vagy egészségkárosodás miatt még nem indítottak pert Magyarországon.