Vágólapra másolva!
További támogatásokra van szükség a megújuló energiaforrások kutatásához - jelentette ki Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, akit az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szegedi szervezete elnökéül választott.
Vágólapra másolva!

További támogatásokra van szükség a megújuló energiaforrások kutatásához - jelentette ki Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, akit az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szegedi szervezete elnökéül választott szerdán, a Tisza-parti városban.

"Az egyesület tagjainak közösen kell fellépniük azért, hogy olyan forrásokhoz jussunk, amelyek lehetővé teszik Magyarország számára, hogy 2012-re megsokszorozza az alternatív energia felhasználását - mondta a rektor. A professzor szerint az Európai Unió is megköveteli a megújuló energiaforrások felhasználását.

A dél-alföldi régió számára kitörési pont lehet két, időjárástól független megújuló energiaforrás, a geotermális energia és a biomassza intenzív használata - hangsúlyozta az elnök.

Az egyetemen 2006 elején kezd el működni - a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 1,2 milliárd forintos támogatásával - a Környezet- és Nanotechnológiai Tudásközpont. Olyan tudományos kutatóbázis jön létre, amely az egész ország számára hasznos alkalmazott kutatási eredményekkel szolgál majd - közölte a rektor.

Az egyesület munkájában a tudományos élet és az ipar szakemberei vesznek részt, céljuk az energetika szakmai képviseletére mellett a közvélemény formálása a gazdaságos és környezetkímélő energiagazdálkodás elősegítésére érdekében - mondta Szabó Gábor.