Kötelező: 82 százaléknak megéri váltani

Vágólapra másolva!
A kötelezővel rendelkezők 82 százaléka tud megtakarítást elérni azzal, ha az idén biztosítót vált. Komolyabb, azaz évi 6 ezer forint feletti összeget spórolhat a 3,6 millió gépjármű tulajdonos 62 százaléka. Mindezek alapján nem véletlen, hogy már az első héten háromszor többen váltottak biztosítót mint 2004-ben, akiknek a legalacsonyabb díjkategóriában az átlagos díja 4 ezer forinttal 36 ezer forintra csökkent.
Vágólapra másolva!

Az online alkuszok tájékoztatása szerint 2005-ben, a tavalyinál is nagyobbak lettek a kötelező biztosítás díjai közötti különbségek. Az eddigi nyilatkozatok szerint elhangzott, hogy átlagosan 18 ezer, mások szerint akár 20-25 ezer forintot is megtakaríthatunk a biztosítóváltáson.

Megkértük az [origo] online biztosítási partnerét, a Netrisk Kft-t egy pontosabb kimutatásra, mely segít az eddigi információk értelmezésére.

A Netrisk.hu rendszerében végzett díjszámításokból vett, véletlenszerű minta alapján készült adatokból az állapítható meg, (a minta 78 ezer díjszámítás eredményén alapul) hogy a 3,6 millió gépjármű tulajdonos 82 százalékának megéri biztosítót váltani.

1000 forint feletti megtakarítás 82 százaléknál van, akik átlagosan 16 962 forintot spórolhatnak meg

6000 forint feletti megtakarítás 62 százaléknál van, akik átlagosan 20 033 forintot spórolhatnak meg

10000 forint feletti megtakarítás 44 százaléknál van, akik átlagosan 24 976 forintot spórolhatnak meg

15000 forint feletti megtakarítás 28 százaléknál van, akik átlagosan 31 919 forintot spórolhatnak meg

A személygépjárművekre történt díjszámítások 82 százalékban adott a díjkalkulátor kedvezőbb ajánlatot a jelenlegi biztosítónál, és az átlagosan megtakarítható összeg 16 962 forint volt ebben az esetben. Ebben a példában a legkisebb megtakarítás ezer forintot tett ki. Más képet mutatnak a számok, ha a realitásoknak megfelelően feltételezzük, hogy 1-2 ezer forintért nem sokan fognak váltani.

Kedvezményeső a kötelező piacán/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20051102kedvezmenyeso.html

Ezért érdemes megnézni mi a helyzet, ha feltételként szabjuk, hogy legalább 6 ezer forint legyen a megtakarítás. Ebben az esetben a díjszámítások 62 százaléka hozott kedvező eredményt, és a megtakarítható összeg már 20 000 forint volt átlagosan. Tízezer forint feletti megtakarítást a kötelezővel rendelkezők 44 százaléka könyvelhet el, ebben az esetben az átlagos megtakarítás 25 000 forintra emelkedik. Ráadásul az igen magasnak mondható 15 ezer forint feletti megtakarítási küszöböt az autósok 28 százaléka éri el, és itt már átlagosan 32 000 forintot lehet spórolni. A fenti számokat elemezve sok minden megállapítás tehető, de egy biztos érdemes a lehetőségeket mérlegelni, és a személyre szabott díjakat kiszámolni.

Partnerünktől, a Netrisk Kft.-től azt is megtudtuk, hogy a neten keresztül november hónapban megkötött szerződések legalacsonyabb kategóriás átlagos éves díja a tavalyi 40 ezer forintról 36 ezer forintra csökkent, ez azt mutatja, hogy a 2006-ra átlagosan a 2005-ös legjobb díjhoz képest is 4 ezer forintot spórolhatunk.

Netrisk Kft. felmérése és tapasztalata alapján is elmondható, hogy pár ezer forintos díjkülönbségért kevesen váltanak biztosítót, de ha különbség nagy, átlépi a lélektani 15 ezer forintos határt, akkor az ügyfelek jelentős része - a Netrisk Kft. felmérése szerint, akár 87 százalékuk váltana biztosítót.

A legnagyobb online biztosítási alkuszok, egyébként egyaránt arról számoltak be, hogy az első héten a tavalyinál háromszor többen kötöttek biztosítást. Rácz István, a biztosítás.hu vezetője az [origo] - nak elmondta: a sokkal több átszerződés a tavalyinál nagyobb árharcnak, az egyszerűbbé váló megbízási feltételeknek köszönhető. Ennek megfelelően a tavalyi 13 ezer szerződés után 2005-ben 24-30 ezer átszerződővel számolnak. A netrisk.hu-nál is megháromszorozódott a biztosítót váltok száma. Egyelőre még nehéz megmondani, hogy ez a dinamika miként változik az elkövetkező hetekben - mondta a társaság ügyvezetője Haraszti Zsolt. A Netrisk egyébként tavaly 23 új szerződést kötött, míg idén a 30 ezret célozták meg, amit akár túl is teljesíthetnek.