Európai Bizottság: nem nyitott az energiapiac

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egyebek között kifogásolja, hogy a fogyasztóknak a helyi szolgáltatókkal szemben sok esetben nincs igazi választási lehetőségük. Csekély a határokon átnyúló forgalom, és hiányzik az árak egymáshoz közelítése.
Vágólapra másolva!

Hatékonyabban kell végrehajtaniuk az Európai Unió tagországainak a gáz- és árampiacok megnyitásáról rendelkező uniós irányelvet, miután annak teljesítésében az Európai Bizottság súlyos fennakadásokat állapított meg most befejeződött vizsgálata során, közölte az EU brüsszeli végrehajtó testülete a keddi ülése után.

A bizottság egyúttal keményebb lépésekkel fenyegette meg azokat a EU-tagállamokat, amelyek nem tesznek eleget az uniós növekedést és versenyképességet szolgáló liberalizációval kapcsolatos előírásoknak.

A bizottság kifogásolja, hogy a fogyasztóknak a helyi szolgáltatókkal szemben sok esetben még nincs igazi választási lehetőségük. Csekély a határokon átnyúló forgalom is az ágazatban, és hiányzik az árak egymáshoz közelítése. Sok esetben nincsenek eléggé összehangolva a hálózatok, illetve a létező infrastruktúrát nem használják ki kellőképpen, állapította meg a nyár elején kezdett vizsgálat, amelynek eredményeit Neelie Kroes versenyügyi biztos most ismertette.

A vizsgálat szerint a gázpiacok a legtöbb tagországban koncentráltak maradtak, és nem sokkal jobb a helyzet az árampiacokon sem: a tagországok nagy részében a piac legalább 75 százaléka a három legnagyobb szolgáltatóé.

A szolgáltatók és -kereskedők 84 százaléka úgy véli, fontos információkkal nem rendelkeznek. Az árak főleg a gázszektorban általában nem piaci alapúak, de az áramágazatban is zavarokat okoz a piaci és a szabályozott árak együttes létezése.

A kisfogyasztók és a lakosság nagy része megfelelő alternatívák hiányában legalábbis habozik a szolgáltatóváltással, különösen az áram esetében.

Szinte valamennyi tagállam késett az irányelv végrehajtásával, Spanyolország, Luxemburg, Görögország, Észtország, Portugália és Írország máig adós azzal. Utóbbiak ügyét az Európai Bizottság már az Európai Bíróság elé vitte.

A bizottság azt is bejelentette: országspecifikus vizsgálatokat kezd a piacnyitással kapcsolatos lépések teljesüléséről és hatékonyságáról, és a jövő év végére újabb jelentést tesz közzé a helyzetről, illetve szükség esetén ajánlásokat is.