Költségvetésről vitatkoztak a képviselők

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki képviselők kártyavárnak, pocsék, javíthatatlan tervezetnek tartották a jövő évi költségvetést, a kormánypártiak viszont humbugnak és blöffnek nevezték az ellenzék módosító javaslatait a büdzsé keddi vitájában.
Vágólapra másolva!

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka bátor és igazságos előterjesztésnek nevezte a 2006-os költségvetési javaslatot, mert példátlan adócsökkentés mellett valósítja meg a fő célkitűzéseket. Szerinte az adócsökkentés azért példátlan, mert több évre előre garantálja az a program egyes elemeit. Megjegyezte: a javaslat szakít az MSZP által "elhibázottnak, tévesnek, perverznek" nevezett családtámogatási rendszerrel. A kormány másik fontos törekvése az autópálya-építés folytatása, gyorsítása - mondta a szocialista politikus.

Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat bevételi oldala felültervezett, a családtámogatási rendszer átalakításával sok tízezer család rosszabbul jár 2006-ban, mint idén. Az autópálya-építések kapcsán rámutatott, míg a kormány hárommilliárd forintért épít egy kilométer autópályát, addig elődje ugyanennyit egymilliárd forintért épített. Hangsúlyozta, hogy gyógyszerek ártámogatására 2005-ben 330 milliárd forint jut, míg 2006-ra a kormány ugyanerre 298 milliárd forintot tervez. Ebből az következik, hogy 2006-ban gyógyszerár-emelés várható.

Nem választási költségvetés készült - hangsúlyozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Szerinte a költségvetés feszültségeit az okozza, hogy a kormány középtávú céljai - a szociális igazságtalanságok felszámolása, a versenyképesség növelése, az adó- és járulékterhek csökkentése és az euró 2010-es bevezetése - rövid távon szembekerültek egymással. A kisebbik kormánypárt elnöke "humbugnak, blöffnek" nevezte a Fidesz módosító indítványait, amelyek véleménye szerint többször osztják el ugyanazt a pénzt. Jelezte: a kormányoldal nem nyújt be olyan módosítót, amely növelné a hiányt, ugyanakkor az oktatásban és a szociális szférában igyekeznek enyhíteni a feszültséget.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka szerint "a jövő felélésének a költségvetése" nem javítható módosító indítványokkal, mert rossz a szerkezete. Szerinte koncepciótlan költségvetésről van szó, amelyben nyoma sincs az államháztartási reform szándékának, nem érhetők tetten a prioritások, és nem fektetnek súlyt az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére sem. A frakció vezetője szerint a fogyasztóvédelem számára 600 millió forintot kellene átcsoportosítani, mert a hatóság hozzájárul a hazai piac és a magyar vállalkozások érdekeinek védelméhez a gyakran gyenge minőségű tömegáruval szemben. A politikus javasolta, hogy 100 millió forinttal segítse a költségvetés a magyar közép- és nagyvállalatok tőzsdére jutását.

Az ellenzék módosító indítványai átgondolatlanok, szakmailag igénytelenek, praktikusan használhatatlanok - jelentette ki felszólalásában a Pénzügyminisztérium államtitkára. Az államtitkár azt mondta, nem találkozott olyan fideszes módosító indítvánnyal, amely az állam szerinte meglévő költekezését próbálta volna visszafogni, ehelyett még többet költő beadványok születtek. A kormánypárti módosító indítványokról szólva az államtitkár kiemelte, hogy enyhítik az oktatási és szociális normatívák kapcsán tapasztalt feszültségeket, és emelik a fogyatékkal élők nappali intézményi ellátásának támogatását, valamint a fokozott gondozást igénylők ellátását végzők normatíváját.