Magyar bankok: óriási jövedelmezőség

Vágólapra másolva!
A magyar bankszektor nemzetközi összehasonlításban is magas jövedelmezősége elsősorban az utóbbi évek hatékonyság javulásának köszönhető - jelentette ki ifjabb Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára szerdán Szegeden.
Vágólapra másolva!

A magyar bankszektor nemzetközi összehasonlításban is magas jövedelmezősége elsősorban az utóbbi évek hatékonyság javulásának köszönhető - jelentette ki ifjabb Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára szerdán Szegeden.

"A magyar bankrendszer nemzetközi összehasonlításban is magas, sokak szerint rendkívül magas jövedelmezőséget ért el" - mondta a szakember a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által rendezett konferencián. Hozzátette: a tőkére, vagy az eszközökre vetített adózás utáni megtérülési mutatók az Európai Unió átlagának kétszeresét érik el.

Az elmúlt évben a magyar kereskedelmi bankok között veszteséges bank már nem volt, szemben a korábbi évekkel, amikor a szektor magas nyereségességével párhuzamosan több pénzintézetnél is komoly veszteségek jelentkeztek - közölte a főtitkár.

A magas jövedelmezőség okát ifjabb Nyers Rezső elsősorban a hatékonyság gyors javulásában, a fajlagos működési költségek utóbbi években lezajlott lényeges csökkenésében látja.

A szakember kifejtette, a kilencvenes évek első felének hitelezési sokkjai után ma a magyar bankok hitelezési gyakorlatát kifejezetten a prudens szemlélet jellemzi. Szemben a korábbi évekkel a pénzintézeteknek nem kell folyamatosan céltartalékokat képezni az esetleges hitelezési veszteségekre.

A magyar bankok hitelportfoliója nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak mondható, a problémásnak minősített hitelek aránya a 2 százalékos arányt sem éri el - mondta ifjabb Nyers Rezső.

A jövedelmezőség javulásához hozzájárult a hitelállomány gyors növekedése is, főként a lakossági piacon, ahol magasabb kamatmarzsot lehet érvényesíteni - közölte a főtitkár.

Az átlagos 4 százalék körüli kamatmarzs nemzetközi viszonylatban magas, bár tartósan csökkenő tendenciát mutat. A kamatmarzsok csökkenésének tendenciáját elsősorban a gazdaság- és a monetáris politikai lépései határozzák meg - jelentette ki ifjabb Nyers Rezső. Hozzátette: ha fennmarad a jelenlegi nagy pénzpiaci hozamingadozás, nem csökkenhet olyan mértékben a lakossági üzletágban a kamatmarzs, mint az kívánatos lenne.