Szeptemberig 6,6 milliárd dollár áramlott Oroszországba

Vágólapra másolva!
Az idei első kilenc hónapban 6,6 milliárd dollárt értek el az oroszországi közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI), 18 százalékkal haladva meg a tavalyi első kilenc hónap adatát.
Vágólapra másolva!

Az idei első kilenc hónapban 6,6 milliárd dollárt értek el az oroszországi közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI), 18 százalékkal haladva meg a tavalyi első kilenc hónap adatát.

Az összes tőkebefektetés az első kilenc hónapban 26,8 milliárd dollárt tett ki, ez 7,9 százalékos csökkenés a tavalyi megfelelő időszakkal összevetve.

Elemzők szerint az FDI-k erőteljes felfutása annak köszönhető, hogy az orosz cégek az év első kilenc hónapjában több részvénykibocsátást kezdeményeztek és ezekben élénk volt a külföldi részvétel. Alapkezelők szerint az orosz részvények iránti magas keresletet a szilárd makrogazdasági alapok és a legfőbb exportcikkek, az olaj és az ötvözőfémek árának magas szintje indokolja.

Az Oroszországba áramló külföldi működőtőke befektetések 31 százalékkal 4,5 milliárd dollárra növekedtek az év első felében. Ugyanakkor az összes tőkebefektetés értéke (amely a működőtőke befektetéseket is magába foglalja) 13,1 százalékkal csökkent és 16,5 milliárd dollárt tett ki.

Ami a külföldi tőkebefektetések forrását illeti, abban az első helyezett az első félévben Ciprus volt, a szigetet ugyanis az orosz vállalatok előszeretettel használják a kimenekített tőke repatriálására. A listán sorrendben szorosan ezután Luxemburg és Hollandia következik.

Oroszország idei első kilenc havi külkereskedelmi többlete 91,8 milliárd dollár volt, ami 48,3 százalék bővülés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A január-szeptember közötti időszakban az orosz kivitel 37,7 százalékkal 177,6 milliárd dollárra nőtt - az orosz statisztikai hivatal adatai szerint. Az olajexport 45,3 százalékkal 60,1 milliárd dollárra emelkedett. Az idei első kilenc hónapban az orosz behozatal 27,9 százalékkal 85,8 milliárd dollárra nőtt.