Részlegesen privatizálnák az iraki olajipart

Vágólapra másolva!
A korábbi iraki olajminiszter szerint részlegesen privatizálni kellene az iraki olajipart, ezzel a szabotázsakcióktól és tőkehiánytól szenvedő ágazat újra talpra lenne állítható.
Vágólapra másolva!

Tamír Gadbah szerint az olajipar privatizációja szükségszerű: a politikus - aki jelenleg parlamenti képviselő - szerint szolgáltatási megbízásokat és az olajvezetékek üzemetetését magánkézbe lehetne adni.

Gadbah úgy véli, hogy a decemberi választásokat követően az új kormánynak meg kellene könnyítenie külföldi befektetők és olajcégek számára az iraki olajiparhoz történő hozzáférést.

A volt olajminiszter szerint 25 milliárd dollárnyi befektetés lenne szükséges a következő 5-6 évben a kitermelő létesítmények kiépítésére és korszerűsítésére. További 5 milliárd dollárt a gáziparba és a finomítási tevékenységbe kellene befektetni.

Iraki számítások szerint az ország az olajlétesítményei elleni szabotázsakciók és a kiesett export miatt összesen 11,35 milliárd dollárnyit veszthetett Irak az amerikaiak vezette invázió kezdete óta.

Az iraki miniszter a szabotázsakciók számát 300-ra becsüli 2003 és 2005 júniusa között, az akciókból 70-et az idei év első öt hónapjában hajtották végre olajvezetékek és termelő kapacitások ellen.

Az akciókra elsősorban az arab ország északi körzeteiben került sor, ezek átlagosan napi 400 ezer hordónyi nyersolajkivitelt akadályoztak meg. Irak északi térségéből a háború előtt a napi olajkivitel mennyisége 800 ezer hordó körül volt.

Tavaly a kitermelés összességében valamelyest meghaladta a napi 2 millió hordót, a kivitel napi 1,5 millió volt. A háború előtt napi 2,2 millió hordó volt az iraki olajkitermelés.