Mégsem szedhetnek díjat az autóutakon

Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem lesz lehetőség díjszedésre az autóutakon. A gazdasági tárca szerint a félreértést az okozta, hogy bár korábban volt egy ilyen javaslat, de később a GKM elvetette, ám a benyújtott törvénytervezet általános indoklási részéből elmulasztották azt kivenni.
Vágólapra másolva!

Mégsem lesz lehetőség útdíj kivetésére az autóutakon január 1-től - közölte Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője csütörtökön.

Elmondta: az Országgyűlésnek benyújtott, közúti közlekedésről szóló törvény módosítási javaslat általános indoklásában sajnálatos módon szerepel az a mondat, hogy "szükségessé válik a díjszedés bevezetése az autópályák mellett - a megfelelő hatástanulmányokkal alátámasztott esetekben - autóutakon is", de a normaszövegben már nincs ilyen tartalmú paragrafus.

Mint korábban beszámoltunk róla, az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén általános vitára bocsátotta a közúti közlekedésről szóló törvény módosításáról rendelkező javaslatot.

A törvényjavaslat semmissé tett indokolása szerint szükségessé válik a díjszedés bevezetése az autópályák mellett - a megfelelő hatástanulmányokkal alátámasztott esetekben - az autóutakon is. Ennek oka - a javaslat szerint -, hogy egyrészt biztosítsák a gyorsforgalmi hálózat állapotának és az azon nyújtott magas szolgáltatási színvonalnak a megőrzését, másrészt ezzel elősegítsék a magántőke bevonásával épülő autóútszakaszok megvalósítását.

A GKM szóvivője szerint a félreértést az okozta, hogy bár korábban volt egy ilyen javaslat, de később a GKM elvetette, ám a benyújtott törvénytervezet általános indoklási részéből elmulasztották azt kivenni.