Kornai János tart előadást a Mindentudás Egyetemén

Vágólapra másolva!
A Mindentudás Egyetemén december 5-én, hétfőn Kornai János közgazdász tart előadást Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása - Sikerek és csalódások címmel. A közgazdász professzor nevéhez fűződik többek között a hiánygazdaság és a puha költségvetési korlát elméletének kidolgozása.
Vágólapra másolva!

Kornai János a Harvard Egyetem emeritus professzora, a Collegium Budapest Institute for Advanced Study emeritus vezető kutatója és a Közép-európai Egyetem kutató professzora. A szocialista rendszerek elemzésével foglalkozott. A kilencvenes évektől a posztszocialista gazdasági átmenet problémája, a jóléti állam, illetve az egészségügy reformja, az átmeneti gazdaságok stabilizációs programjai kerültek tudományos tevékenységének középpontjába. Nemrég jelent meg új könyve "A gondolat erejével: Rendhagyó önéletrajz" címmel.

A Mindentudás Egyetemén elhangzó előadás egy ország-csoportot elemez, amely nyolc korábbi szocialista országból, köztük hazánkból áll. Amikor az Európai Unió 2004-ben tagjává fogadta ezeket az országokat, a befogadás aktusával elismerte, hogy tizenöt év alatt demokráciává és piacgazdasággá váltak.

Mit jelent ez a nagy átalakulás? Kétféle szempontból próbál az előadás választ adni erre a kérdésre. Az egyik megközelítés: hogyan értékelhető az átalakulás világtörténelmi nézőpontból, amihez többféle, más történelmi korszakban lezajlott nagy átalakulási folyamattal veti össze az itteni változásokat. A másik nézőpont: milyen eredményeket és milyen veszteségeket hozott az átalakulás a jelen nemzedék mindennapi életében.

Az előadás helye és időpontja: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épülete (Budapest XI., Magyar tudósok körútja - régi nevén Pázmány Péter sétány - 2.), Kozma László nagyelőadó; 2005. december 5., 19:30.