Bioüzemanyag készülhet a cukorgyárakban

Vágólapra másolva!
Az európai cukorgyártás ártámogatásának jelentős mérséklésével jövőre több üzem is gazdaságtalanná válik. Ezzel párhuzamosan kerülhet előtérbe a bioetanol-gyártás; a korábbi (cukoripari) támogatásokat részben ez veszi majd fel.
Vágólapra másolva!

Az EU legkevésbé hatékony cukorgyárainak bioüzemanyagot termelő bázissá való átalakításában az állami támogatás kulcsszerepet játszhat - állítják piaci elemzők. E szerint elsősorban a dél-európai és az írországi cukorgyárak átalakítása igényel majd állami pénzeket.

Az utóbbi térségek cukorgyártását az uniós ártámogatás mintegy 36 százalékos mérsékléséről létrejött és a jövő év júliusától érvénybe lépő megállapodás befolyásolja elsősorban. Ahogy még jobban nyilvánvalóvá válik termelésük gazdaságtalansága, úgy kerül előtérbe az etanolgyártás, és a korábbi (cukoripari) támogatásokat részben ez veszi majd fel.

A dél-európai államokban és Írországban jelentéktelen a bioetanol gyártása, felfuttatásához eleve szükség van állami támogatásra - állítják az elemzők. Nem volt ez másképp a már jelentős európai termelők, például Németország esetében sem. Az alternatív, környezetkímélő üzemanyag termelése kezdetben, a kisebb mennyiségek és felhasználás miatt, ugyanis eleve gazdaságtalan. Bizonyos esetekben a biodízelé kevésbé.

Az elemzők szerint Olaszország kerül talán a legnehezebb helyzetbe: jelenleg csaknem húsz cukorgyárának fele öt éven belül feleslegessé válik a cukoripar számára.