A bankkal fizettetnék a lakáshitel közjegyzői díját

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban elterjedt gyakorlat szerint a lakáshitel-szerződéseknél esedékes közjegyzői díjat a pénzintézeteknek kellene fizetniük - mondta Kapás Katalin, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.
Vágólapra másolva!

A hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalása garantálja, hogy a hitelező bank az adós szerződésszegése esetén ne kényszerüljön pereskedésre, hanem gyors és olcsó eljárásban érvényesítse követelését az adóssal szemben. Amiből következik, hogy a közjegyzői okirat elsősorban a hitelező bank érdeke - mondta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke.

A banki lakáshitel hirdetésekben megjelenő "eltöröltük a közjegyzői díjat" szöveg nem a díj eltörlését, hanem - olykor akcióként feltüntetve - a díj átvállalását jelenti a bank részéről - mutatott rá Kapás Katalin.

Magyarországon egyébként általában a közjegyzői díj összege a lakáshitelek egy százalékának felel meg, míg 5 millió forint feletti hiteleknél már 0,5-1 százalék között mozog. Az államilag támogatott lakáshiteleknél 3 millió forintig 25 ezer forint, 5-10 millió között 37 ezer forint, 10 millió fölött 43 ezer forint a közjegyzői díj.