London új költségvetési javaslatot tesz

Vágólapra másolva!
London a jövő héten új javaslatot tesz az új hétéves költségvetésre, miután az Európai Bizottság és sok tagállam is elutasította a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésre tett brit javaslatot. Szerdán egyébként Gyurcsány Ferenc levelet írt Tony Blairnek, amelyben elfogadhatatlannak nevezi a jelenlegi tervezetet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió költségvetésének mindenkinek azt kell üzennie, hogy Európa egésze elkötelezett a tagországok közötti különbségek csökkentése mellett - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán egy kaposvári fórumon, hozzátéve, hogy a nap folyamán levelet írt Tony Blair brit miniszterelnöknek, amelyben tudatta, Magyarországnak a jelenlegi formában elfogadhatatlan a benyújtott költségvetés.

Magyarázatként elmondta: a brit javaslat elfogadhatatlan, több szempontból is. Egyrészt azért, mert azt jelentené, hogy a 2007-2013 közötti időszakban kevesebb pénz jutna az újonnan csatlakozott országoknak, köztük Magyarországnak. Továbbá azért is, mert ellenkezik azzal a fontos elvi kérdéssel, hogy az Európai Unió a hétköznapokban elsősorban szociális belső egyensúly létrehozását jelenti a polgárainak. Az egységes Európa pedig azt jelenti, hogy az Unió országaiban élőknek nem kell úgy gondolniuk, hogy másodosztályú állampolgárok Európában - tette hozzá.

London "új javaslatokat" terjeszt elő a jövő héten az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésére - közölte Brüsszelben Jack Straw brit külügyminiszter, miután az Európai Bizottság és sok tagállam is elutasította a hétfőn nyilvánosságra hozott brit javaslatot.

A következő napokban további kétoldalú megbeszélések lesznek, és ezek alapján terjesztik elő az újabb javaslatot a december 15-16-i csúcstalálkozón - mondta Straw az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek szerdai találkozója után. "Szűk a tér a megállapodásra" - tette hozzá a brit külügyminiszter.