Nem nyúlt a kamathoz a szlovák jegybank

Vágólapra másolva!
A szlovák jegybank kamatalakító testülete kedden megtartott havi ülésén változatlanul hagyta a kamatokat: a piaci várakozásokkal összhangban levő döntés nyomán így továbbra is 3,00 százalék az alapkamat, a kéthetes repó.
Vágólapra másolva!

A szlovák jegybank utoljára idén február 28-án csökkentette egy százalékponttal az irányadó kamatot 3,00 százalékra, a lépést elsősorban a korona erősödése elleni küzdelemmel magyarázta. A bank tavaly 2 százalékponttal csökkentette alapkamatát.

Az euró bevezetésére 2009-től készülő Szlovákia november végén belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-II. rendszerbe. A belépést az árfolyam-mechanizmusba eredetileg csak a jövő év második felére tervezték. Az ERM-2-ben a szlovák koronát 38,4550-es árfolyamon kötötték az euróhoz.

A korona a rendszerben - ahol legalább két évig kell tartózkodnia az euróövezeti belépés előtt - plusz/mínusz 15 százalékos sávban mozoghat a 38,4550 koronás euróárfolyam körül, vagyis 32,6868-44,2233/euró között. A sáv közepe 38,4550/euró, az ettől 15-15 százalékra lévő szélek túllépésekor kell beavatkoznia mind az EKB-nak, mind a Szlovák Nemzeti Banknak.

A BNP Paribas elemzői szerint az ERM-II.-tagság jó eséllyel mérsékli a korona ingatagságát, és kisebb mértékű kamatmozgásokat tesz szükségessé, bár az elemzők szerint Szlovákiának 6-9 hónapon belül így is kamatot kell emelnie az infláció és az euróövezeti kamatemelkedés miatt.

Az elemzők arra számítanak, hogy a központi bank egyelőre fenntarthatja enyhe pénzügypolitikáját, de kamatcsökkentést végképp kizárja a GDP-növekedés erőteljes gyorsulása. Az infláció frontján óvatosságra int a távhő és földgáz októbertől életbe lépett központi áremelésén kívül az is, hogy a lakossági fogyasztás ugyancsak erőteljesen növekszik.

Az év végére a központi bank célja a hivatalos megfogalmazás szerint 3,5 százalékos infláció, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel. A központi bankban mindenesetre úgy vélik, hogy a tervezett, további gázáremelés sem befolyásolja a jegybank 2006-ra és 2007-re vonatkozó inflációs célját. A bank hivatalosan egyelőre 2,8 százalékos évi átlagos inflációt jósol erről az évről és 1,9 százalékosat jövő évre, a tizenkét havi inflációt pedig 2,5 százalékra várja jövő év decemberére.

Szlovákiában a harmadik negyedévben erősen gyorsult a gazdasági növekedés: 6,2 százalékra a második negyedévi 5,1 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Egész évre 5,7 százalékos, a jövő évi első negyedévre ugyancsak 5,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt a szlovák statisztikai hivatal.